Hlavní obsah

Obžalovaná chtěla otrávit čtyřletou dceru

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nářek a slzy provázely ve středu hlavní líčení před senátem Krajského soudu v Brně, který projednával případ 30leté Martiny Žaludkové ze Zlína. Ta se podle obžaloby pokusila dvakrát otrávit svoji dcerku Aničku a posléze i spolupacientku na psychiatrii. Oběma poškozeným měla podat léky obsahující jedovaté látky.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Obžalovaná podala léky své dceři poprvé v roce 2000, aby ji otrávila, a totéž udělala znovu loni v únoru po dobu její hospitalizace ve zlínské nemocnici. Pokus jí nevyšel vzhledem k pozornosti zdravotnického personálu. Kromě své dcery se pokusila otrávit v červnu v psychiatrické léčebně v Brně 69letou spolupacientku," uvedla státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Přiznává pouze jeden pokus

Žaludková je již delší dobu pod dohledem psychiatrů. Přiznala se pouze k jednomu pokusu. Prohlašuje, že svou dceru miluje a stejně tak má ráda i starší ženu, se kterou bydlela v psychiatrické léčebně.

"Prvního pokusu jsem se dopustila, to ano, ale ty další dva už nemám na svědomí. V mém životě to nebylo jednoduché a všichni mi ubližovali, jak jen mohli. Například, když jsem po porodu Aničky požádala manžela, aby byl se mnou doma, že mám bolesti, odešel do práce. Tchána jsem požádala, aby mě odvezl k lékaři, že mám špatné nervy a on mi řekl, že mě nikam nepoveze a že bych měla být pod kytičkami," líčila svůj život Žaludková.

Svědkyně: o dceru se nestarala

Před soudem vypovídala svědkyně, podle níž se obžalovaná o dcerku příliš nestarala.

"Byla jsem s ní a její dcerkou na pokoji v Baťově nemocnici a užily jsme si své. Anička pořád křičela a byla k nezastavení. Obžalovaná se o ni skoro nestarala a nesnažila se ji ani utišit. Raději jsem s holkou odešla domů, to se nedalo snášet," vypověděla Bohdana Matušková.

Porucha osobnosti

Znalkyně z oboru psychiatrie Miluše Hamplová uvedla, že obžalovaná žena netrpí duševní chorobou, ale poruchou osobnosti a má méně rozvinuté vyšší city. Trávením lidí se snaží vyvolat rozruch, a tím i pozornost, kterou potřebuje.

Pokud soud Žaludkové vinu z pokusu o otrávení dcerky i spolupacientky prokáže, může ji poslat do vězení až na 15 let nebo jí nařídit ústavní psychiatrické léčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám