Hlavní obsah

Obvinili lékařku. Šířila lži o očkování

– Praha

Pražští kriminalisté ze speciálního protiextremistického odboru obvinili z šíření poplašné zprávy pražskou lékařku Ivetu Křížovou. Za to, že na internetu, ale i v dopise určeném řadě veřejných činitelů šířila, že lidé po očkování proti covidu hromadně umírají a jde o „vakcinační holokaust“.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právu to v úterý potvrdila šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová, jejíž podřízení případ dozorují.

Šéfka pražské soukromé kliniky estetické medicíny Křížová sama sebe označuje za praktickou lékařku, jež se pohybuje „dvacet let v první linii“. „Trestní stíhání bylo zahájeno 14. července pro zločin šíření poplašné zprávy. Jde celkem o šest skutků, které se nesou v podobném duchu. Tedy zveřejnění různých tvrzení typu ‚zastavme vakcinační holokaust‘ anebo příspěvek o úmrtí poloviny pacientů z domova důchodců,“ řekla Právu Valsamisová.

Lékařka šíří výmysly o úmrtích po očkování

Krimi

Za zmíněný zločin by hrozily maximálně dva roky vězení. Protože se ale většina výroků objevila v době nouzového stavu, viní policie Křížovou v nejpřísnějším odstavci, kde je uvedeno „spáchá-li čin za stavu ohrožení státu“. V takovém případě může u soudu dostat trest v rozmezí od dvou až do osmi let vězení.

Usnesení obdrželo zastupitelství teprve tento týden. Zatím prý proti němu Křížová stížnost nepodala, což ale lze očekávat. Křížová Právu v úterý nebrala telefon.

Křížová se na Facebooku netají odporem k vakcinaci, který dává najevo i v posledních příspěvcích. Na přelomu ledna a února však začala šířit, že v Ostravě „došlo k hromadným úmrtím po vakcinaci“.

Hromadná úmrtí?

Její počínání sledoval server Manipulátoři.cz, který se dlouhodobě snaží vyvracet dezinformace. Šéfredaktor webu Jan Cemper 8. února podal na Křížovou trestní oznámení, když zjistil, že policie žádná hromadná úmrtí neprověřuje.

Americký pastor nevěřil na pandemii. Pak covidem nakazil celou rodinu a skončil v nemocnici

Koronavirus

Případ si z podnětu žalobců z Prahy 4 převzala pražská kriminálka a po několika týdnech zahájila úkony trestního řízení, protože podezření, že se Křížová mohla šíření poplašné zprávy dopustit, bylo vážné. A po pěti měsících od oznámení nakonec padlo i obvinění.

Mimo jiné by se mělo týkat článku s názvem „Hromadná úmrtí po vakcinaci na Covid v Ostravě, otevřený dopis poslanci Volnému“. V příspěvku adresovanému zákonodárci Lubomíru Volnému mimo jiné píše, že jde o „podvodnou kriminálně vykonstruovanou údajnou pandemii zvanou Covid“.

„Jedná se zejména o hromadná úmrtí po vakcinaci. Je mi známo, že k nim došlo v Ostravě, o čemž jste byl prý již informován a údajně již případ řeší kriminální policie,“ napsala podle Cempera Křížová.

Twitter zablokoval účet známé americké spisovatelce. Kvůli dezinformacím

Internet a PC

Stíhání by se podle informací Práva mělo týkat i dopisu, který Křížová poslala na Nejvyšší státní zastupitelství, šéfovi České lékařské komory Milanu Kubkovi, tehdejší hlavní hygieničce Jarmile Rážové a oslovuje také starostu Jindřichova Hradce Jana Mlčáka.

Dopis je nadepsán „Zastavme vakcinační holocaust – pište starostům a ředitelům nemocnic“. Uvádí v něm, že „vakcinace proti Covid 19 jsou pokusy na lidech a zločin proti lidskosti“. „Na toto bylo podáno trestní oznámení a věcí se zabývá kriminální policie, jako i případy hromadných úmrtí po vakcínách zejména v domovech pro seniory. (...) Důrazně Vás žádám, abyste tuto vakcinační genocidu a zločin proti lidskosti okamžitě zastavil,“ psala tehdy Křížová v dopise starostu Mlčákovi.

Stíhaní za šíření covidu. Uklízečka s covidem lhala o svém pobytu

Krimi

„Takový e-mail jsme dostali, žádné informace o úmrtí po vakcinaci u nás nemám,“ řekl Právu už v únoru starosta Jindřichova Hradce. Když se Právo snažilo Křížovou s jejími výroky konfrontovat, v únoru se bránila slovy, že „nic pod svým jménem nezveřejňovala“ a že se nebude dál vyjadřovat.

„Padesát fanatiků“

Podle šéfa webu Manipulátoři.cz Cempera Křížová patří mezi zhruba padesát největších konspirátorů v Česku. Šíří konspirace o různých sektách, satanistech, ale třeba i o americkém exprezidentu Trumpovi. „Je to skupina cca padesáti fanatiků, kteří furt někde demonstrují. Jejich videa jsou často legrační. Ale zrovna u Křížové je to závažnější v tom, že jde o lékařku,“ řekl dříve Právu Cemper.

Křížová má na svém profilu velkou řadu podporovatelů jejího postoje vůči očkování a různých konspiračních teorií. Jednou z posledních z pondělka byla i ta, zda známý slovenský herec Milan Lasica nezemřel v neděli právě po očkování.

Policie řeší dvakrát víc případů šíření covidu než na jaře

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám