Hlavní obsah

Obvinění z brutální vraždy na Chebsku skončili po deseti letech ve vazbě

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do vazby poslal v neděli odpoledne Okresní soud v Chebu dva obviněné, kteří podle nově zjištěných důkazů před téměř deseti lety brutálním způsobem zavraždili tehdy 26 letého mladíka z Aše. Jedním z obviněných je bývalý ašský policista.

BEZ KOMENTÁŘE: Obviněné z deset let staré vraždy poslal chebský soud do vazbyVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Vazební jednání dopadlo tak, že oba obvinění byli vzati do vazby,“ uvedl soudce chebského okresního soudu Karel Velek, podle kterého oba obvinění vinu popírají. „Obava, že by mohli utéct nebo se začít skrývat, vzhledem k vysokým trestům, které jsou jim navrženy,“ pokračovalo soudce. „Jsem nevinný, nemám s tím nic společného,“ zvolal při odchodu od soudu expolicista. „Podali jsme stížnost,“ uvedl advokát obviněného expolicisty Ladislav Hrubý. Druhý z advokátů se vyjádřit nechtěl.

Oba muže zadržela Generální inspekce bezpečnostních služeb (GIBS) v pátek brzy ráno a provedla u nich doma domovní prohlídky. Případ, který opětovně inspektoři otevřeli před zhruba půl rokem, se odehrál na konci listopadu roku 2008 a už tehdy byli oba obvinění podezřelí. Jenže státní zástupce tehdy nedal kvůli nedostatku důkazů souhlas s obviněním. Jaké nové důkazy se nyní objevily, nemůže inspekce zatím prozradit.

Incident, který po mučení vyvrcholil vraždou, začal v Aši na místní diskotéce. Důvodem byla přehnaná žárlivost expolicisty, který údajně nesnesl, když se jiný muž zajímal o jeho tehdejší přítelkyni. Šestadvacetiletý Tomáš měl z diskotéky odejít kolem půl druhé v noci. Ráno jej našli silničáři ležet mrtvého u silnice nedaleko obce Podhradí.

Na zdevastovaném a polosvlečeném těle měl celou řadu zranění, včetně těžkého poranění hlavy a zlomené nohy. „Pachatelé brutálním způsobem zavraždili šestadvacetiletého mladého muže, kterého na odlehlém místě nedaleko přehrady Bílý Halštrov nejdříve těžce zranili útokem a následně zavraždili. Muž následkům mučení a těžkých poranění podlehl na místě,“ uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Případ řeší GIBS, protože jeden z obviněných je bývalý ašský policista. I když mu přede deseti lety nebyl čin prokázán, u policie sám skončil. V Aši provozoval kiosek na Tyršově stadiónu, kterému místní říkají U Vraha. Druhý z obviněných má údajně i další problémy s muži zákona. V případě prokázání viny hrozí obviněným až patnáct let nebo výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám