Hlavní obsah

Obvinění farmáře z útoku traktorem soud odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nejrůznějším udáním souseda skončil Václav Bulín (69) v průběhu posledních dvou let devětkrát před přestupkovou komisí, odkud pokaždé odešel s čistým štítem. Nyní ustál farmář z Lhovic na Klatovsku i nejzávažnější obvinění, podle kterého měl na 37letého muže zaútočit traktorem osazeným vidlemi na převoz balíků slámy.

Václav Bulín u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Klatovský soud Bulína v úterý zprostil obžaloby z pokusu těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozilo mu přitom až deset let vězení. „Je tam příliš mnoho pochybností,“ řekl předseda senátu Petr Sperk při odůvodnění osvobozujícího rozsudku.

Státní zástupkyně Katarina Peková byla přesvědčena o tom, že Bulín v lednu 2019 úmyslně najel do malého bagříku, který řídil Viktor Kolbeck. „Náhle zvýšil rychlost a jel směrem na protijedoucí mininakladač. Jen vlivem šťastných okolností a pohotové reakce poškozeného, který seděl v nepoměrně menším stroji, se vozidla střetla pouze koly,“ prohlásila Peková a vypočítávala, jaká všemožná zranění mohl řidič bagříku mít, pokud by včas neuhnul a traktor by ho prošpikoval vidlemi nebo jej převrátil. Podle ní měl Bulín i motiv.

Zloděj na Liberecku prchal na zahradním traktůrku. Doplatil na to, že to vypadalo divně

Krimi

„Delší dobu mezi sebou vedou spor o cestu, kdy obžalovaný se snažil poškozenému za každou cenu zabránit v jejím užívání, aniž by domýšlel následky. To souvisí i s jeho osobností, neboť je poněkud prudší povahy,“ dodala státní zástupkyně.

K incidentu došlo na pozemku patřící rodině Bulínových, jehož součástí je právě sporná cesta. „Křičel na mě, že jsem na jeho cestě. V tváři měl bojovný výraz, pak zatúroval motor a vyrazil proti mně. Stačil jsem na poslední chvíli drbnout volantem, jinak mě nabral vidlemi, které měl nastavené ve výšce mého sedadla,“ popsal Kolbeck svoji verzi s tím, že v té době to byla jediná cesta, po které se mohl dostat ke svým zvířatům.

Ani znalci nemají jasno

Naopak Bulín jakýkoliv úmyslný útok rezolutně popřel. „Jel jsem po svém pozemku pro balíky sena. Bylo šero, zčistajasna se tam vynořil bagřík, ani nesvítil. I když jsem se snažil rychle brzdit, drobné srážce jsem už nedokázal nezabránit,“ vypověděl Bulín. „Vjel mi tam schválně, aby vyvolal konflikt a dostal mě před soud,“ dodal druhým dechem.

Řidič mercedesu nepřežil náraz do odbočujícího traktoru

Krimi

Podle Sperka vůbec není jasné, kdo za srážku mohl. „Z provedených důkazů rozhodně nevyplynulo, že by se chtěl obžalovaný s nakladačem srazit. Verzi obžaloby nepodpořil ani znalecký posudek dopravního experta. Mohlo dojít k tomu, že pan Bulín narazil do pana Kolbecka, ale mohlo to být i naopak,“ uvedl dále předseda senátu.

Upozornil také na zcela odlišné chování obou mužů po nehodě. „Zatímco obžalovaný zůstal stát na místě, poškozený odjel a neoznámil to ihned na policii. Kdyby to bylo obráceně, tak by jistě právní kvalifikace k takovému jednání u obžalovaného byla přiléhavá,“ konstatoval Sperk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám