Hlavní obsah

Obvinění exstarosty Bublavy zrušil spřízněný žalobce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý starosta krušnohorské Bublavy na Sokolovsku Bohumil Havel měl šťastnou ruku při volbě advokáta. Vzápětí poté, co jej policisté v lednu obvinili z úvěrového podvodu a porušování povinností při správě cizího majetku v souvislosti s přidělením sedmapadesáti miliónové státní dotace na stavbu aquaparku, plzeňský krajský státní zástupce Augustin Hrbotický trestní stíhání zrušil.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Jiří Polcar ukazuje práci s animovanou 3D návodkou

Článek

Tím vyhověl stížnosti Havlova obhájce Vlastimila Skopečka, který zaměstnává Hrbotického dceru jako advokátní koncipientku. Hrbotický, který v minulosti zastával funkci vrchního státního zástupce, odmítá, že byl v případu podjatý.

"Policisté sdělili obvinění na základě neúplných skutkových zjištění," prohlásil žalobce s tím, že dal pokyn policejnímu orgánu, aby ve věci prověřil jinou skutečnost, která vyvolává podezření z trestné činnosti. "Nechci o tom zatím konkrétně hovořit, abych nezmařil další průběh vyšetřování," vysvětlil Hrbotický.

Prezident republikové Unie státních zástupců Arif Salichov se domnívá, že se měl Hrbotický z trestní věci vyloučit tak, jak to v takových případech ukládá trestní řád. Podle něho je z vykonávání úkonů trestního řízení vyloučen státní zástupce, u něhož lze mít pochybnosti, že pro poměr k obhájcům osob, jejichž se úkon přímo týká, nemůže nestranně rozhodovat. "Pokud já bych byl v takové situaci, namítl bych vlastní podjatost a případ předal jinému státnímu zástupci na úřadě," dodal Salichov.

Dotace na aquapark

Havel podle policie ve snaze získat ze státní pokladny desítky miliónů na stavbu aquaparku předkládal nepravdivé a neaktuální podklady. Například žádal o finance jménem obce, ačkoliv záměr na vybudování vodního zábavního parku vůbec neprošel zastupitelstvem. Kontroly nedohledaly, že by zastupitelstvo proběhlo, natož že by investiční záměr schválilo. Vyšetřovatelé poukázali na to, že exstarosta předkládal výpisy z katastru neodpovídající skutečnému stavu. Ministerské úředníky tak například nepravdivě informoval, že pozemky pod aquaparkem patří Bublavě. Přitom je obec krátce před podáním žádosti o dotaci prodala soukromé firmě.

Havel dále údajně nedodržel ani rozpočtová pravidla, když ve fakturách nechal zaúčtovat položky, které nebyly průkazné. Nejvyšší kontrolní úřad loni uvedl, že nedostavěný vodní ráj nemá hodnotu účtovaných více než 76 miliónů. Tuto částku obci fakturovala firma Skanska, ačkoli soudní znalec odhadl hodnotu torza na zhruba 29 miliónů.

Havel tehdy obvinění rezolutně odmítl. "Nic jsem neukradl, nikoho jsem neovlivňoval ani nepodváděl. Pouze jsem dostával peníze a stavěl. Teď se na nejnižším stupni hledá viník nedokončené stavby," řekl Právu.

Starostu žalují zastupitelé

Bublavští zastupitelé, kteří trestní oznámení podali, upozorňovali na nesrovnalosti už před kontrolou NKÚ. "Šlo o prodeje pozemků bez souhlasu zastupitelstva. Za některé nemáme dodnes zaplaceno," řekl současný starosta Igor Jirsík. Bublava, hospodařící se čtyřmiliónovým rozpočtem, musí státu vrátit dotace 30 miliónů korun.

První dotaci ze státního rozpočtu pro Bublavu navrhl tehdejší předseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý (ODS). Další dotace schvalovali poslanci s tím, že by nebylo správné nechat stavbu rozestavěnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám