Hlavní obsah

Obrovský požár v Chropyni je pod kontrolou, vzduch je plný toxických škodlivin

– Chropyně • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Růžička, Aleš Fuksa

Obrovský požár zachvátil v noci na pátek podnik na zpracování plastů v Chropyni na Kroměřížsku. V plamenech se ocitla celá čtyřpodlažní budova. Nebezpečné zplodiny se šíří do okolních obcí. Dopoledne padlo rozhodnutí o evakuaci osob ze tří ulic ve městě. Odpoledne se podařilo požár dostat pod kontrolu.

Článek

Během dopoledne převzal velení zásahu nový velitel, který přehodnotil situaci. Hasičům se podle dostupných informací nepodaří v nejbližších hodinách uhasit, z místa bude dlouhodobě vycházet nebezpečný kouř.

"Proto bylo rozhodnuto o evakuaci lidí ze dvou ulic, jedná se o cca tři sta osob. Při dlouhodobém pobytu v zakouřené oblasti by lidé mohli mít zdravotní potíže," řekl Novinkám mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Nechceme, aby lidé podlehli psychóze, policisté budou obyvatelům pomáhat při evakuaci a poté budou hlídkovat v opuštěných místech.
mluvčí policie

„Krizové štáby v Chropyni a Kroměříži rozhodly o nařízené, nikoli dobrovolné, evakuaci obyvatel ulic v okolí hořící továrny. Na místo vyjeli policisté z pohotovostního a eskortního oddílu ze Zlína,“ informovala mluvčí policie Jana Bartíková.

Jsou evakuováni lidé ze tří ulic: Františkov, Hrad a Dráhy. Budou zatím ubytováni v Chropyni. „Policisté již začali obcházet dům od domu a vyzývají obyvatele, aby svá obydlí opustili. Večer se rozhodne o dalším postupu,“ doplnila Bartíková.

„Nechceme, aby lidé podlehli psychóze, policisté budou obyvatelům pomáhat při evakuaci a poté budou hlídkovat v opuštěných místech. Nechceme nechat lidi další dlouhé hodiny pobývat v kouřem zamořeném ovzduší. Předpokládáme, že se obyvatelé do svých domovů budou moci vrátit ještě večer,“ uvedla Bartíková.

Stačila jsem si vzít jen doklady, léky a základní oblečení.
evakuovaná žena

Jako první se evakuují lidé z domova pro sociálně slabé, který je vzdušnou čarou vzdálen od hořícího objektu zhruba 150 metrů. Pro evakuované je přistaven autobus. Řada lidí z domácností, které se mají vyklidit, neotevírá dveře. Hasiči a policisté zvažují, zda do bytů proniknout násilím.

Do tělocvičny v Chropyni už se sjíždějí první evakuovaní lidé. „Stačila jsem si vzít jen doklady, léky a základní oblečení, kdyby se mi přitížilo, jsem nemocná na srdce. Doma už jsem nemohla vydržet, z toho kouře mě bolela hlava a cítila jsem se mírně přiotrávená,“ řekla 86letá Vilma Tůmová.

Zraněný hasič

Během zásahu byl zraněn dobrovolný hasič z místního sboru, má poraněné koleno a sanitka ho převezla do nemocnice. Podle dostupných informací je jeho zranění středně těžké.

„Je vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu. Vítr unáší nebezpečné zplodiny hoření na okolní obce, varováni byli obyvatelé Chropyně, Hulína, Skaštic, Břestu, Žalkovic, Kyselovic a městské části Kroměříže Bílany,“ informoval Právo mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hasič na plošině nad požárem výrobny plastů

Plameny z hořící budovy šlehaly až 20 metrů vysoko, hořelo od jedné hodiny po půlnoci.

Smrad prostupoval i skrz zavřená okna. Je to bordel, tady hoří plasty a hasiči a záchranáři nám ani nerozdali respirátory.
obyvatel Chropyně

„Na místě zasahuje 30 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů Zlínského, Olomouckého i Jihomoravského kraje, celkem asi stovka hasičů,“ řekl Mitáček. Nad ránem při rozednění byly na dálku vidět chuchvalce těžkého černého dýmu.

„Vítr působí komplikace, žár je tak vysoký, že zapaluje i trávu v okolí hořící budovy. Kolem sedmé ráno se do hašení zapojil i vrtulník, pro který jsme připravili stanoviště pro doplňování vody," dodal mluvčí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Městem se šíří štiplavý dým

Liduprázdné ulice ve Františkově

Kouřový mrak se vyhýbá samotné Chropyni, s výjimkou místní části Františkov. Tam jde hustý dým těsně nad domy. Ulice jsou liduprázdné, v bytech jsou zavřená okna, všude je šedá kouřová mlha.

Štiplavý kouř znepříjemňuje dýchání. Policista, který na místě odklání dopravu, pracuje s nasazenou plynovou maskou.

„Brzo ráno jsem zavezl děti do školy, smrad prostupoval i skrz zavřená okna. Manželku jsem odvezl do práce, až nyní jsem mohl odvézt svého psa. Deny z toho pořád kašle. Je to bordel, tady hoří plasty a hasiči a záchranáři nám ani nerozdali respirátory,“ řekl Právu Slavomír Patrman.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Hasiči už několik hodin likvidují požár v Chropyni.

„Zasedly krizové štáby Chropyně a Kroměříže. Hoří budova v areálu Technoplastu Chropyně. Lidem se doporučuje nevycházet a nevětrat,“ doplnila mluvčí krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Jana Bartíková.

Nad částí Chropyně vůbec nevyšlo slunce, protože je schované za hustým mrakem, který je vidět desítky kilometrů daleko. Starostka Kroměříže Daniela Hebnarová uvedla, že v Kroměříži se chystají prostory pro případnou evakuaci lidí z Chropyně a okolních obcí.

Kouřový mrak vítr odnáší na Uherskohradišťsko.

Škody se předběžně odhadují na desítky miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám