Hlavní obsah

O razii ve Valdicích věděli vězni předem, v podezření je i exšéf vězeňské služby

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generálním ředitelstvím vězeňské služby otřásá den po dobrovolném odchodu jejího šéfa, brigádního generála Jiřího Treglera (55), velký skandál. Vyšlo najevo, že někdo varoval valdickou věznici před noční důkladnou kontrolou, kterou minulý týden provedli lidé z Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) spolu s pracovníky kontrolního odboru samotné vězeňské služby a s její zásahovkou.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Razie ve Valdicích

Článek

Většinu skrýší, kde podle předem získaných indicií vězni mohli ukrývat kromě telefonů či nožů i střelné zbraně, tak našli prázdných.

Právo zjistilo, že únikem informací se již zabývá generální inspekce a samotný Tregler je jedním z prověřovaných lidí. O chystané akci totiž věděl jen velmi úzký okruh osob z vedení služby i samotné inspekce, a on byl jednou z nich.

„Razie byla prozrazená, potvrdili to i sami vězni, že věděli o tom, kdy se to uskuteční,“ řekl ve čtvrtek Právu důvěryhodný zdroj z justičního prostředí.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Vězeňské služby Jiří Tregler

„Mám čisté svědomí“

Tregler, který byl podle dřívějších informací Práva ke svému odchodu v podstatě donucen, se ve čtvrtek nechtěl k aktuálním podezřením vyjadřovat. V den své rezignace, tedy ve středu, pouze řekl, že končí z osobních důvodů. [celá zpráva]

Podle vícero zdrojů Práva se jej však ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chystal odvolat. Nejen kvůli tomu, že naopak jemu Tregler o akci ve Valdicích neřekl, ale i kvůli tomu, že chtěl vládu žádat o peníze, které ve vězeňství nyní akutně chybějí. [celá zpráva]

Vyšetřování inspekce kvůli úniku mohlo být dalším hřebíčkem do rakve Treglerovy kariéry.

Na otázku, zda to byl právě on, kdo varoval osazenstvo Valdic před zátahem, Tregler ve čtvrtek odpověděl, že „vždy pouze plnil své povinnosti ve funkci generálního ředitele podle nejlepšího vědomí a svědomí a v souladu s právní úpravou“.

Při razii ve Valdicích našla policie u vězňů nože a mobilyVideo: GIBS, Novinky

Šetření případu ve čtvrtek Právu potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová. „Prověřujeme možnost úniku informací u této akce, tedy variantu, že realizace mohla být prozrazena. Zatím jsme v té věci ale nezahájili úkony trestního řízení,“ řekla Sandorová.

„Když si pustíte zveřejněné záběry z té realizace, tak na nich vidíte, že ty skrýše byly prázdné,“ naznačila dále, že vězni, případně i dozorci o ní skutečně věděli.

„Do plánování takové akce byli zapojeni jak naši pracovníci, tak pracovníci vězeňské služby, proto provádíme prověřování v obou těchto útvarech,“ dodala Sandorová. Případný viník může skončit u soudu s obviněním ze zneužití pravomoci úřední osoby.

O prozrazení akce ve Valdicích podle zjištění Práva mohli jednat v úterý také šéf GIBS Ivan Bílek a náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, který má vězeňství na starosti.

Mluvčí Sandorová schůzku obou mužů potvrdila, nicméně prý šlo o pravidelné setkání, na kterém oba muži hodnotili situaci a spolupráci za celý rok.

„Samozřejmě lze připustit, že se tam zmínily i všechny akce, které proběhly v rámci vězeňské služby, tedy i ta akce ve Valdicích,“ nastínila Sandorová.

Volák ve čtvrtek na dotaz Práva, zda ví o prozrazení razie ve Valdicích a o možném prověřování úniku informací ze strany vedení vězeňské služby, pouze uvedl, že „takové informace či spekulace bezpečnostního charakteru nebude komentovat“.

Nicméně podle zjištění Práva z důvěryhodného zdroje už se tímto únikem vedení ministerstva začalo zabývat.

Prověřují i některé zakázky

Inspekce ale v souvislosti s působením Treglera ve vedení vězeňské služby prověřuje i několik zakázek či výběrových řízení v této bezpečnostní složce. Jednou z nich je i testování nového systému internetového telefonování z věznic, jehož dodavatelem je izraelská firma M Communications.

Server Parlamentní listy v červnu uvedl, že se pilotní projekt, jehož spuštění prosadilo vedení vězeňské služby, nelíbí společnosti Telefónica, která ve věznicích provozuje klasické telefonní automaty.

Člen spolku Šalamoun Zdeněk Jemelík v této souvislosti tehdy připomněl, že internetový komunikační systém by byl pro vězně levnější.

„Nemohu se vyjádřit, jaké a kolik zakázek řešíme, ale je pravda, že prověřujeme výběrové řízení, které se týká telefonování z věznic,“ dodala Sandorová s tím, že ani v této věci však dosud nebylo zahájeno trestní řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám