Hlavní obsah

O Hlinkově nehodě chce žalobce rozhodnout do konce týdne

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Do konce tohoto týdne chce karlovarský státní zástupce Pavel Dvořák rozhodnout v kauze tragické dopravní nehody, při které přišel 16. srpna loňského roku na výpadovce z Karlových Varů do Prahy o život hokejový trenér Ivan Hlinka. "Spis jsem si již z části přečetl," uvedl Dvořák.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Zatím neprozradil, jak ve věci rozhodne. Má přitom tři možnosti. Případ odložit, přehodnotit jako přestupek nebo obžalovat řidiče. Po nehodě byl z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti obviněn řidič Karlovarských prádelen František Veleta, jehož nákladní vozidlo přejelo do protisměru a smetlo Hlinkův superb.

"Předpokládám, že můj klient bude obžalován," uvedl před časem Veletův obhájce Jaroslav Krůšek. Policejní vyšetřovatel Rostislav Korb při předávání vyšetřovacího spisu uvedl, že s největší pravděpodobností nebude případ ze strany státního zástupce odložen. Sám ale ve spisech návrh na obžalobu nebo jiný postup státnímu zástupci nenavrhoval. Veleta tvrdí, že mu přes cestu přeběhlo nějaké zvíře, takže šlápl prudce na brzdy a dostal se do smyku. Nákladní vozidlo se pak podle jeho výpovědi stalo neovladatelným a dostalo se do protisměru.

Podle advokáta vdovy Liběny Hlinkové Jiřího Polanského řidič zřejmě v místě nehody odbočoval na vedlejší cestu, takže porušil dopravní předpisy. Proto Polanský viní z nehody Veletu.

K případu byly zpracovány tři odborné znalecké posudky, z kterých například vyplynulo, že Hlinkova zranění byla od začátku neslučitelná se životem. Posudek z oboru techniky zase prokázal, že byla obě vozidla technickz v pořádku. Podle znalce z oboru silniční doprava se mohli oba řidiči vidět před nehodou na vzdálenost 118 metrů, přičemž Hlinka jel průměrnou rychlostí kolem 105 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám