Hlavní obsah

NS zamítl stížnost ministra v případu mladé prodavačky

– PRAHA
Právo, lek

Jednadvacetileté Adéle Rajdlové v úterý zhasla jedna z nadějí, že přeci jen nepůjde za pokus vraždy Slováka Erika Smatany do vězení. Nejvyšší soud (NS) totiž zamítl stížnost ministra spravedlnosti Pavla Němce, který se angažoval ve prospěch této mladé prodavačky.

Foto: Jana Melicharová

Rodný domek F. L. Věka - F. VL. Heka v Dobrušce

Článek

"Stížnost ministra pro porušení zákona byla shledána nedůvodnou," sdělila včera Právu mluvčí NS Marika Komoňová. Pro Rajdlovou toto rozhodnutí znamená, že zřejmě v blízké době bude muset nastoupit do vězení. Němec totiž zároveň se stížností přikročil na konci minulého roku k neobvyklému kroku, když ženě do doby, než padne rozhodnutí NS, nástup do vězení odložil.

Rajdlová se s o rok starším Smatanou seznámila jednoho červencového večera roku 2002 na diskotéce na pražském Jižním Městě. V klubu se dali do řeči a pak spolu vyšli na vzduch. Před budovou diskotéky Rajdlová mladíka brutálně pobodala nožem, tzv. motýlkem, který měla v kapse. Jedna ze tří ran šla pouhé dva milimetry od srdce, podle lékařů měl Slovák velké štěstí, že útok přežil.

Rajdlová se od počátku bránila, že Smatana ji chtěl znásilnit, a ona jednala v sebeobraně. Smatana naopak tvrdil, že milostné dobrodružství iniciovala ona, a pak ho z ničeho nic pobodala. Stíháni nakonec byli oba. Zatímco Smatanu soudy obžaloby zprostily, Rajdlová odsouzena byla. Poněkud neobvykle nejprve k 10 letům, jednu dobu pak k podmíněnému trestu, definitivně v dubnu roku 2004 k sedmiletému vězení za pokus vraždy.

Proti rozsudku si později podala dovolání jak Rajdlová, tak i nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která nesouhlasila s tím, že soudy Rajdlové uložily trest pod dolní hranicí sazby. Obě dovolání byla odmítnuta. Ministr svou stížnost zdůvodňoval několika argumenty.

"Důvodů bylo několik. Přes porušení logiky při hodnocení důkazů, nebyly brány v potaz některé okolnosti případu, ve věci nebyl dostatečný důkazní materiál až po to, že soud nevzal v potaz fyzické dispozice obou účastníků, včetně psychologického posudku paní Rajdlové, který by potvrdil, anebo vyloučil její motivaci," tlumočil Němcovo rozhodnutí mluvčí ministerstva Petr Dimun v lednu. Rajdlová se v současné době domáhá obnovy procesu, pražský městský soudce Petr Braun toto jednání přerušil právě do doby, než ve věci rozhodne NS.

Reklama

Výběr článků

Načítám