Hlavní obsah

Novorozenci při porodu odtrhli hlavičku

Novinky, ČTK, Miloslav Hradil, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Ke zcela ojedinělé tragédii došlo v pátek půl hodiny po půlnoci na sále porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci. Při porodu osmadvacetileté rodičky z Přerova, která je diabetička, zápasili lékaři o její život a přitom utrhli novorozené holčičce hlavičku.

Foto: Nadace OKD

Tenis vozíčkářů

Článek

Oslovení odborníci tvrdí, že podobný případ nepamatují několik desítek let. Policie jej zatím šetří pro podezření spáchání trestného činu ublížení na zdraví. Případem se bude zabývat i nezávislá odborná lékařská komise.

"Při vytahování plodu ženského pohlaví z dělohy došlo k odtržení hlavičky novorozence a jeho smrti," sdělila Právu v neděli mluvčí severomoravské policejní správy Dagmar Bednarčíková. Policisté podle ní zajistili lékařské zprávy, porodopis a vyslechli ošetřujícího lékaře. Mrtvolka novorozence byla převezena do Ústavu soudního lékařství v Brně, kde bude provedena soudní pitva.

"Jednalo se o předčasný porod. Rodička, která rodila již své druhé dítě, byla ve 37. týdnu těhotenství. Začátek byl spontánní, ale když byla venku hlavička, nastaly komplikace. Tělíčko nešlo ven a nedalo se nic dělat. Dítě se dusilo a při pokusech o jeho vyproštění došlo k oddělení jeho hlavičky. Novorozeně zemřelo," řekl Právu v neděli mluvčí olomoucké Fakultní nemocnice Stanislav Kopečný: "Případ šetří police a lékařská komice sestavená mimo Fakultní nemocnici. Vyjádříme se k případu na základě jejich závěrů."

Dítě při porodu uvízlo

"Rodička je diabetička. Novorozeně bylo velké, což u žen trpících touto chorobou bývá časté. Dítě při porodu uvízlo za ramena v porodních cestách, dusilo se, a když bylo zřejmé, že mu není pomoci, snažili se jej přítomní alespoň rychle vyprostit, aby zachránili matku, které šlo v tu chvíli také o život. Při tom podle mých informací došlo k utržení hlavičky," řekl Právu v neděli zaměstnanec porodnicko-gynekologické kliniky FN v Olomouci, který si přál zůstat v anonymitě.

Na otázku, zda ví, proč porodníci nepřistoupili k porodu císařským řezem, když mohli vzhledem k velikosti plodu předpokládat komplikace, zdroj odpověděl, že i to zřejmě bude předmětem šetření nezávislé odborné lékařské komise. "Myslím si však, že důvodem byl diabetes rodičky," dodal bez bližšího vysvětlení.

Ojedinělý případ

Podle Kopečného je to, co se stalo v pátek v Olomouci, z medicínského hlediska zcela ojedinělým případem, s jakým se personál nemocnice za několik posledních několik desítek let nesetkal.

Podobně se vyjadřovali i Právem oslovení gynekologové. "Nevěřím, že by se kolegové dopustili chyby. Domnívám se, že asi došlo k tragédii, která je sice málo pravděpodobná, ale nelze ji nikdy zcela vyloučit," sdělil Právu v neděli jeden olomoucký gynekolog, který vykonává soukromou praxi.

Profesor z gynekologicko porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Zdeněk Hájek ČTK řekl, že se ve své praxi dosud nesetkal s tím, že by lékař při porodu utrhl hlavu živého dítěte. U porodu mrtvého plodu, který byl delší dobu v těle ženy, se může stát, že část plodu je odtržena, protože je již porušena rozkladnými procesy, uvedl Hájek.

Pacienti ani jejich návštěvníci, které jsme oslovili, o tragédii ještě v neděli nevěděli. "Je to hrůza. Manželku tu mám jen na vyšetření a zítra ji budou převážet jinam," poznamenal pětatřicetiletý muž z Frýdku-Místku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám