Hlavní obsah

Neznámý žhář řádí v paneláku na Liberecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Neznámý žhář založil třikrát za sebou požár v panelovém domě v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku. Nikdo sice neutrpěl zranění a škody byly malé, za obecné ohrožení však žháři hrozí až osm let vězení. Ve středu o tom informovala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Foto: Stanislava Dvořáková

Závěr Týdne knihoven tak přinesl dospělým potřebné informace, jak řešit záležitosti nejsmutnějšího období života.

Článek

"Předpokládáme, že za všemi třemi požáry stojí jeden a týž člověk," uvedla Suchánková. Žhář zapálil oheň na chodbě, ve výtahu a v elektrické rozvodné skříni. Podle operačního důstojníka Hasičského záchranného sboru v Liberci Martina Rybáře sice panelové domy mají bezpečnostní protipožární prvky, plameny by se ale přesto mohly v nejhorším případě rozšířit i do bytů.

První dva ohně se v šestipatrovém domě rozhořely v prosinci, třetí toto pondělí. Všechny požáry vypukly v noci mezi desátou a jedenáctou hodinou. V budově, kde žije více než 100 lidí, nejdříve žhář zapálil igelitový pytel se senem mezi druhým a třetím patrem. Plameny poškodily také dveře od spíže na chodbě. Uhasili je nájemníci a škoda činila 1000 korun.

Podruhé neznámý pachatel zablokoval v suterénu domu výtah a na podlaze kabiny zapálil časopis, k němuž přiložil polystyrénovou desku. Oheň zhasl sám po shoření části papíru a okraje polystyrénové desky.

Potřetí hořel ve druhém patře v elektrické rozvodné skříni novinový papír. "Naštěstí dohořel a oheň se dál nedostal," prohlásila Suchánková. Rybář upozornil, že nelze podceňovat ani jeden z požárů. Například při hoření polystyrénu se uvolňují škodlivé zplodiny. Únik jedovatých látek hrozil rovněž při rozšíření ohně na kabely v elektrické rozvodné skříni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám