Hlavní obsah

Neznámí útočníci vhodili Romku do řeky

Právo, Aleš Honus
KRNOV

Sedmáctiletou Romku v neděli krátce před setměním napadli a poté vhodili do řeky v Krnově dva dosud neznámí útočníci. Zraněná je nyní na pozorování ve zdejší nemocnici. Policie případ vyšetřuje jako podezření z rasového útoku.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.8.2017 MSK podporuje sportovní aktivity. Handicapovaný sportovec roku 2016 MSK Markéta Sidková - lukostřelba.

Článek

Bezdůvodné napadení se podle tvrzení Jany S. odehrálo v neděli krátce před 16. hodinou. Podle ní šlo o skinheady. "Řekli mi - drž hubu, nebo snad chceš hodit do řeky?" vypověděla policistům do protokolu. Pak jí měl každý ze skinheadů chytit za ruce a shodit ze svahu k řece, kde se těsně před vodou zabrzdila a způsobila si pádem na kámen oděrku na čele.

"Pachatelé k ní pak údajně seběhli, opět ji uchopili z každé strany za ruce a shodili ji přímo do proudu řeky. Pak z místa činu utekli," uvedla v pondělí mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová.

Napadená Romka podle svého tvrzení trpí závratěmi, a proto bude do úterka v nemocnici na pozorování. Podle lékařů však kromě oděrky žádné objektivní zranění asi nemá. "K osobám útočníků uvádí, že šlo zřejmě o skinheady ve věku kolem dvaceti let s piercingem," dodala mluvčí.

Policie shání svědky útoku

Matka zraněné řekla, že dívka byla napadena při návratu z návštěvy kamarádky. "Byli jsme se na ni podívat v nemocnici a připadala nám jakoby v šoku. Neřekla mi ani ahoj, jenom se na mne divně usmívala," řekla Právu matka dívky.

Policejní mluvčí Krašteničová dodala, že policie v současné době hledá svědky události. "Případ vyšetřujeme jako podezření z trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci ve druhém odstavci, tedy jako rasově motivovaný útok," řekla mluvčí.

Útoky skinheadů nejsou ojedinělé

Útoky přívrženců hnutí skinheads nejsou v Krnově ojedinělé. Poslední případ policie řešila letos v květnu, kdy skupina maskovaných mladíků z Opavy na okraji města napadla tři Romy, kteří se učili na polní cestě řídit automobil. Policie z útoku, při němž byla dvacetiletá žena a její šestnáctiletý známý lehce zraněni, obvinila sedm lidí.

Nejzávažnější útok v Krnově policie vyšetřovala v roce 1998, kdy skupina skinheadů vhodila do bytu romské rodiny zápalnou láhev a způsobila tak 48leté ženě a jejímu příteli těžké popáleniny. Jednoho mladíka soud poslal za útok na dva roky do vězení, jeho dva kamarády zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám