Hlavní obsah

Nezaměstnali Romku a budou platit odškodné

PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý uznal žalobu Romky Viery Dunkové - Beňové, která byla odmítnuta při žádosti o práci prodavačky kvůli rasové diskriminaci. Prodejna Scorpio Club z Prahy 1 musí poškozené ženě zaplatit odškodné 25 000 korun a zaslat doporučeným dopisem písemnou omluvu. Rozsudek je pravomocný, nelze se proti němu odvolat.

Článek

"Rozsudek nižší instance byl potvrzen. Nevím, jestli jde o první takový případ u vrchního soudu, ale rozhodně je to u nás dost neobvyklé," řekl Novinkám mluvčí vrchního soudu.

Viera Dunková - Beňová viděla předloni v březnu ve výloze prodejny inzerát, podle něhož obchod sháněl prodavačku. Vedoucí prodejny jí však sdělila, že místo je již obsazeno. Vzápětí do obchodu vstoupila zaměstnankyně Poradny pro občanství, občanská a lidská práva a předstírala zájem o totéž místo. Vedoucí ji neodmítla, naopak s ní udělala  vstupní pohovor.

Šestatřicetiletá žena se poté obrátila na městský soud, který její žalobu na ochranu osobnosti loni v červnu uznal a rozhodl, že provozovatelka se musí Dunkové omluvit a zaplatit jí 25 000 korun odškodného. Dalších 14 700 měl dostat advokát žalobkyně. Společnost se proti verdiktu odvolala.

Vedoucí prý jednala slušně

V písemném odvolání žalovaná strana poukazovala na to, že vedoucí prodejny jednala s Dunkovou slušně stejně jako s pracovnicí poradny, která prý byla jen komunikativnější. Proto pohovor s ní byl o něco delší, ale výsledek stejný jako u Dunkové.

"Neříkám, že se žalovaná strana nechovala slušně, ale diskriminace není jen o nějakých urážkách. Myslím, že nepochopila tento pojem," uvedl právní zástupce Dunkové David Strupek. Soud mu dal nakonec za pravdu, navíc společnosti nařídil zaplatit kromě odškodného náhradu za obě soudní řízení, tedy celkem 22 200 korun.

"Žalované straně se nepodařilo prokázat, že žalobkyně nebyla vystavena diskriminaci, což měla v odvolacím řízení za úkol," podotkla předsedkyně senátu Naděžda Žáková. "Jsem moc spokojena, dokázala jsem, že mám nárok na práci jako ostatní lidé," řekla novinářům krátce po rozsudku Dunková. Firma navíc již při červnovém jednání odmítla přijmout jako důkaz audionahrávku pořízenou přímo v prodejně, aniž ji slyšela. 

Podobný případ skončil také vítězstvím uchazečky o práci

Mezinárodní drogistický koncern Rossmann v minulých dnech stáhl odvolání v podobné kauze a omluvil se poškozené Romce Renátě Kotlárové. Žena navíc podle již pravomocného rozsudku pražského městského soudu obdržela od společnosti 50 000 korun odškodného. Kotlárová se ucházela o místo v chebské drogerii, byla však odmítnuta, aniž ji personál vyslechl.

Anketa

Je podle vás tento trest za rasovou diskriminaci adekvátní?
Ano
11,8 %
Ne, příliš nízký
22,9 %
Ne, příliš vysoký
65,3 %
Celkem hlasovalo 314 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám