Hlavní obsah

Nevraždil jsem sám, otočil muž před vynesením rozsudku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Antoním Klysák, souzený za zabití svého bratrance, ještě na začátku soudního jednání u plzeňského krajského soudu tvrdil, že muže zabil sám. V pátek těsně před vynesením rozsudku náhle změnil výpověď a potvrdil to, o čem byla od začátku přesvědčena státní zástupkyně. Totiž že na vraždě 38letého muže se podílel i Klysákův švagr Antonín Wertheim.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Spolupachatel Antonín Wertheim u soudu

Článek

Žalobkyně Wertheima společně s Klysákem postavila před soud. Podle ní oba muži svoji oběť nejprve unesli, pak uškrtili a nakonec zakopali. Muž byl totiž pro ně nepohodlným svědkem.

Antonín Klysák svého švagra označil jako spolupachatele po dopadení policií. Později, když se seznamoval na konci vyšetřování s trestním spisem, vzal vraždu na sebe. U této verze zůstal i při prvním výslechu před soudem.

„Otec Wertheima mi říkal, abych do toho netahal jeho ani Tondu. Naznačil mi, že také nemusím už vidět svoje děti, které mám s Werthaimovou sestrou. Tak jsem je chránil a vzal to všechno na sebe,“ vysvětlil Klysák, proč původní výpověď změnil.

Nyní si to prý opět rozmyslel. „Ať si každý odsedí svůj podíl viny,“ prohlásil.

Oběť donutili podepsat nevýhodnou smlouvu

Podle státní zástupkyně Antonín Klysák společně s Antonínem Wertheimem zabili Františka Klysáka v březnu 2008. Tělo pak zakopali na pozemku u Kařezu na Rokycansku. Chtěli ho umlčet, aby nemohl vypovídat proti nim před soudem. Wertheim s Klysákem totiž oběť po několikadenním mučení donutili podepsat nevýhodnou smlouvu k prodeji domu.

Bratři tak přišli o střechu nad hlavou a z prodeje domu nic nezískali. Jeden z nich pak podal trestní oznámení. Protože oběma tyranům hrozily vysoké tresty za vydírání, chtěli, aby ten z dvojice bratrů, který je udal, u soudu vypovídal v jejich prospěch a aby stáhl trestní oznámení. Ten to ale odmítal. Proto se domluvili, že se ho zbaví.

Počkali si na něho v autě před Psychiatrickou léčebnou v Dobřanech, kam chodil za přítelkyní.

“Wertheim ho chytil za rameno a vtáhl do auta. Pak jsme odjeli do Kařezu. Tam už čekal Wertheimův otec a ptal se, jestli tu svoji výpověď odvolá. Jenže on to odmítl. Antonín Wertheim mi řekl, že se ho musíme zbavit, že ho musíme zabít. Pak vzal z kufru auta tažné lano a dvakrát ho obmotal Frantovi kolem krku . Starej Wertheim byl nad Frantou skloněný a zřejmě mu držel ruce. Já jsem stál asi půl metru od auta . Pak mě zavolali, abych jim šel pomoci. S Tondou Wertheimem jsme tahali každý za jeden konec provazu,“ popisoval před soudem Klysák.

Když muž nejevil známky života, násilníci ho svlékli do naha a věci naházeli do pytle. Tělo pak hodili do jámy, kterou původně vykopali pro septik.

Na novou výpověď Klysáka odmítl Wertheim reagovat. Soud bude pokračovat závěrečnými řečmi a rozsudek bude vyhlášen 18. února. Za vraždu teď oběma hrozí doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám