Hlavní obsah

Nevím, že bych někoho bodl, hájil se obžalovaný kvůli smrti Roma

Právo, ape

Těžkým ublížením na zdraví, které skončilo smrtí 49letého Roma, se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Ten také řeší, zda měl čin rasový podtext, protože obžalovaný 31letý Stanislav Sýkora měl při potyčce vykřikovat rasistické nadávky. Sýkora odmítl, že by někoho úmyslně bodl, hrozí mu ale až 16 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Stanislav Sýkora u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Loni 24. května večer měl Sýkora v Teplicích na zahájení lázeňské sezóny nožem zaútočit na Roma s nožem, poté měl zranit i další dva lidi. Sýkora byl pod vlivem alkoholu, telefonem ho přivolal jeho známý s tím, že má problémy se skupinou šesti osob.

Za tou se vydali a on ve vzniklé potyčce vytáhl nůž. Jednoho z mužů měl dvakrát bodnout, jedna rána zasáhla srdce a následná zranění byla neslučitelná se životem a muž po převozu do nemocnice zemřel. Pak měl nožem zranit i další dva muže, jednoho měl bodnout do hrudníku, druhého do ruky a ucha.

Romům měl nadávat

„Je mi líto, co se stalo. Na nikoho jsem neútočil, naopak jsem se bránil. Měl jsem strach,“ hájil se u soudu obžalovaný Sýkora. Mrtvý si měl podle jeho výpovědi zranění způsobit sám. Na místo ho prý zavolal kamarád, že mu Romové něco sebrali u stánku a měl s nimi konflikt. Společně je dostihli a on nic nedělal. Romové ho pak prý napadli tyčí, ale neví, že by někoho bodl, prý se jen jednou nožem ohnal.

Romům měl rasisticky nadávat. „Vy černý svině, zbijeme vás a příště se vyrovnáme. Černý svině, vy buzeranti,“ četl předseda senátu Roman Felzmann jednu ze svědeckých výpovědí. Sýkora ale rasistické nadávky popřel, prý to bylo obráceně a nadávali Romové.

Soud bude v dokazování pokračovat i v dalších dnech ledna, hlavní líčení je naplánováno až do příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám