Hlavní obsah

Neúspěšný podnikatel ve Vyškově ubodal věřitele, dostal 13,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neúspěšného 33letého podnikatele Lukáše Humbricha poslal v úterý brněnský krajský soud na 13,5 roku do vězení za to, že loni zavraždil svého věřitele. Muže, který mu půjčil několik set tisíc korun, ubodal. Zasadil mu více než dvě desítky ran.

Muž obžalovaný z vraždy věřitele ve VyškověVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„K činu došlo 22. března ráno v administrativní budově ve Vyškově na předem domluvené schůzce, kde měl obžalovaný se svým věřitelem řešit dluh. Obžalovaný si na schůzku přinesl nůž a na poškozeného zaútočil. Ten po útoku zemřel na následky mnohočetných bodnořezných ran,“ popsal útok státní zástupce.

Udělal jsem hroznou věc, v mém hodnotovém žebříčku jsou hluboko pod životem člověka.
obžalovaný

Humbrich se podle žalobců na schůzku dobře připravil. Místo slíbených peněz si do obálky nastříhal papírky, podíval se na videa ukazující útok bajonetem a vyzbrojen armádním nožem vyrazil za mužem, který se mu dříve snažil pomoci z dluhů tím, že jej zaměstnal a pak mu půjčil i peníze.

Obžalovaný musí podle verdiktu senátu v čele s Tomášem Kurfiřtem zaplatit rodině zavražděného dva miliony korun.

„Chtěl bych se s nimi v co nejkratším termínu vyrovnat, splatit závazky, já nebudu o jejich nárocích licitovat,“ tvrdil obžalovaný, ačkoli jedním dechem přiznal, že nemá vůbec žádné prostředky. Všechny jeho pokusy o podnikání zkrachovaly, nebyl schopen dostát podmínkám oddlužení a dluží asi šest milionů korun.

Svého činu litoval

„Během podnikání jsem udělal mnoho špatných finančních rozhodnutí, půjčil jsem si peníze, které jsem pak nevrátil, nikdy jsem neměl dělat to, že jsem se ozbrojil. Udělal jsem hroznou věc,“ sypal si Humbrich popel na hlavu při závěrečné řeči.

Muži hrozilo až 20 let vězení za vraždu s rozmyslem, obhajoba naopak navrhovala jeho čin kvalifikovat jako zabití se sazbou tři až deset let. Senát soudce Kurfiřta se nakonec při hodnocení rozhodl pro střední cestu.

„O skutkových okolnostech nebylo sporu. Bylo prokázáno, že to byl obžalovaný, kdo ubodal muže, jenž mu předtím pomáhal. Nešlo tedy o zabití, ale o vraždu, nicméně také nebylo bezpečně prokázáno předchozí plánování činu,“ vysvětlil Kurfiřt.

Státní zástupce i obhajoba si ponechali lhůtu na vyjádření, pokud by se někdo odvolal, případ posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám