Hlavní obsah

Nerozvážný vodák bojuje o život

– OPAVA
Právo, hon

Lékaři Slezské nemocnice v Opavě bojují o život 33letého vodáka, kterého v pondělí lidé vytáhli v bezvědomí z řeky Moravice v Opavě-Kylešovicích. Mladý muž je dosud v kómatu a vzhledem ke kritickému stavu ho museli lékaři napojit na přístroje.

Foto: archiv
Článek

Vodák podle svědků plaval se svou kanoí po řece Moravici směrem k Opavě. Když dorazil před splav v Kylešovicích, vystoupil na břeh.  

"Šel se podívat na splav, chvíli se rozmýšlel, a pak se vrátil do vody a sjel dolů," tvrdil jeden ze dvou mladých mužů, kteří tonoucího vodáka vytahovali ven. Tělo bylo pod splavem několik minut. Z vody se vynořilo zhruba po dvaceti metrech.

Mluvčí opavské policie René Černohorský řekl, že vodáka pak vytáhli z Moravice dva muži a do příjezdu rychlé záchranné služby se mu snažili poskytnout první pomoc. Pak byl převezen do Slezské nemocnice v Opavě.

"Pacient je v hlubokém kómatu a je napojen na dýchací přístroj. Jeho stav je velmi špatný a ani prognóza do budoucna není příliš optimistická," uvedl primář oddělení ARO Hanna Bachar.

Smrt dvou vodáků

Zkušení vodáci jednání mladého muže nechápou tím spíš, že si nebyl jistý svými schopnostmi. "Daleko čestnější je vystoupit a kousek přejít po břehu, než dělat hrdinu," řekl tajemník Svazu vodáků Moravy a Slezska Tomáš Bodgan. Dodal, že ho překvapuje, že řada lidí jezdí. "Vždyť ani horolezci nikam nelezou sami," dodal Bogdan.

Během nedávno zahájené vodácké sezóny jde už o druhé neštěstí v Moravskoslezském kraji. O první dubnové sobotě se při otevírání řeky Ostravice na splavu, který se nesmí sjíždět, převrátil raft s pětičlennou posádkou. Čtyřem vodákům se podařilo dostat na břeh, pátého se snažil zachránit kolega z jiného člunu. Oba muži ve věku 41 a 49 let doplatili na první jarní hazard životem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám