Hlavní obsah

Němka nedbala doporučení na Šumavě, pomohla jí Češka s aplikací

Novinky, kub
Šumava

Šestašedesátiletou turistku z Německa hledali ve čtvrtek záchranáři v náročném terénu na Šumavě. Žena si zlomila nohu, lokalizovat se ji podařilo poté, kdy ji našla česká turistka, která měla v mobilu aplikaci Záchranka. Podle horské služby cizinka špatně vyhodnotila své schopnosti projít náročnou trasu.

Foto: Horská služba

Záchrana německé turistky na Šumavě.

Článek

Němka se zranila v odpoledních hodinách v náročném terénu na Medvědí stezce z Nového Údolí do Nové Pece. „Naštěstí jí brzy našla skupinka dalších turistů a zavolali o pomoc přes aplikaci Záchranka,“ sdělil v pátek Radek Zeman z horské služby (HS).

Zdravotnická záchranka dala vědět HS, která vyrazila k turistce terénním autem. „S tím se mi ale nepodařilo projet lesní cesty rozorané těžkou technikou,“ popsal Zemanův kolega Petr Hladík, který na místě zasahoval.

Lékař se s členy HS spojil zhruba půl kilometru od místa, kde se zraněná žena nacházela. Došli k ní pak pěšky. „Ošetřili jsme ji, nasadili vakuovou dlahu a zafixovanou ve vakuové matraci jsme ji šetrně transportovali k čekající sanitce,“ uvedl Hladík s tím, že si ženu převzali v Novém Údolí němečtí záchranáři.

„Nehoda nakonec dopadla dobře, ale paní nedbala několika doporučení. To nejdůležitější zní: plánujte trasy v náročném terénu s ohledem na váš věk a schopnosti. Dále pak vždy u sebe mějte nabitý mobilní telefon s krizovým číslem HS 1210,“ komentoval zásah náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Podle něj by turisté rovněž měli mít v mobilu aplikaci Záchranka. S ní lze snadno i při zranění přivolat zdravotníky a člověka se hlavně podaří v terénu snadno lokalizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám