Hlavní obsah

Němec řidičák nedostal, úředníky opět neošálil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mezi průšviháře, kteří ve své domovské zemi přišli o řidičský průkaz kvůli závažnému přestupku. Jelikož dostat ho po uplynutí doby zákazu řízení zpět by pro Hermanna W. (63) znamenalo absolvovat řadu náročných testů včetně pohovoru s psychologem, snažil se třiašedesátiletý Němec řidičák získat jednodušší cestou v ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Jeho žádost úředníci karlovarského magistrátu ale opakovaně zamítli. Naposledy předloni, když zpochybnili jeho tvrzení o tom, že v ČR žije s partnerkou, a tím splňuje podmínku, že zde má takzvané obvyklé bydliště, tedy že zde pobývá více než 185 dní v roce.

Zastání nenašel cizinec ani u Krajského soudu v Plzni, kde se dožadoval zrušení správního rozhodnutí, které považoval za nezákonné. Jeho žalobu soud minulý týden ve středu smetl ze stolu a úředníků se zastal. „Postupovali správně. Nelze jim nic vytknout,“ řekl předseda senátu Václav Roučka.

Cizinecká policie zjistila, že se jedná o účelovou adresu, na kterou bylo přihlášeno dalších 130 cizinců

Poprvé požádal Hermann W. o udělení řidičského oprávnění v roce 2014. Tehdy uvedl, že se zdržuje na adrese v Karlových Varech. „Kontrolou cizinecká policie zjistila, že se jedná o účelovou adresu,“ řekl soudce.

„Na tuto adresu bylo přihlášeno dalších 130 cizinců. To byl také důvod, proč mu správní orgán nevyhověl,“ řekl soudce.

Nevěrohodná výpověď

O dva roky později požádal cizinec o nové rozhodnutí. Doložil ho čestným prohlášením Zdeňky V. o tom, že je jeho přítelkyní, u které se zdržuje tři až čtyři dny v týdnu. Konkrétně tvrdila, že žijí ve společné domácnosti v místě jejího trvalého bydliště v Lázních Kynžvartu.

„Při prověřování věrohodnosti údajů správní orgán zjistil, že uvedená adresa je pouze ohlašovací a že ve skutečnosti tam sídlí místní radnice. Ženu si proto úředníci předvolali, aby rozpor vysvětlila. Hájila se tím, že adresu do prohlášení napsala omylem a že pravda je taková, že s dotyčným mužem žijí v Chebu. Ovšem nedokázala odpovědět například na otázku, jaké má muž zaměstnání. Prý se ho na to neptala,“ konstatoval dále Roučka.

Když ji úředníci konfrontovali také s tím, že je její partner ženatý, řekla, že ji to nezajímá. „Pro mě je důležité, že už má děti dospělé,“ uvedla svědkyně. Podle soudu prohlášení ženy mělo nejasnosti až nepravdy, což snížilo její věrohodnost.

„Nemáme výhrady ke způsobu hodnocení důkazů správním orgánem. Podklady, ze kterých vycházel pro své rozhodnutí, obsahovaly reálné nesrovnalosti. Správně dospěl k závěru, že žadatel o řidičské oprávnění nesplnil všechny podmínky pro jeho vydání, když především řádně neprokázal tvrzení o tom, že se u nás zdržuje patřičnou dobu z osobních důvodů tak, jak to vyžaduje zákon,“ dodal soudce.

Osobní vazby

Podmínky k získání řidičáku občanů Evropské unie v ČR upravuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Nárok mají cizinci, kteří zde pobývají více než 185 dní v roce z důvodů osobních vazeb. Těmi se rozumí soužití ve společné domácnosti, rodinná pouta nebo vlastnictví či nájem nemovitosti.

„V případě prokazování obvyklého bydliště v ČR je správní orgán povinen provést veškeré důkazy tak, aby vyloučil všechny pochybnosti o pravdivosti tvrzení žadatele. Např. fyzicky prověří uvedenou adresu nebo vyslechne člena společné domácnosti. Zpravidla také požádá o součinnost policii,“ stojí v metodickém pokynu úřadu Jihomoravského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám