Hlavní obsah

Někdo posprejoval podstavec sochy Edvarda Beneše nápisy rasista a masový vrah

– Praha • Aktualizováno

Pražská policie vyšetřuje od čtvrtečního dopoledne posprejování podstavce sochy prezidenta Edvarda Beneše na Pražském hradě. Škoda zatím nebyla vyčíslena.

Posprejovaná socha Edvarda BenešeVideo: Novinky

 
Článek

Policie přijala oznámení o posprejování podstavce po jedenácté hodině dopoledne. Na podstavci neznámý vandal napsal „rasista, masový vrah“.

Churchill byl rasista, načmáral někdo na jeho sochu v Praze

Krimi

„Řešíme případ posprejování podstavce sochy E. Beneše na Loretánském náměstí. Po pachateli trestného činu poškození cizí věci pátráme,“ řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Podle něj nebyla zatím vyčíslena škoda. Kriminalisté zajišťují stopy včetně kamerových záznamů, které případně zveřejní.

Poškození soch

Letos v červnu někdo na podstavec sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 napsal, že byl rasista a Black lives Matter (Na životech černochů záleží). K odpovědnosti se přihlásily autorky na internetovém deníku Alarm. Uvedly, že nápisem chtěly vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost.

Znesvěcování soch? Nikdo není bez hříchu. Které sochy jsou v Česku na ráně?

Historie

Churchill byl rasista, někdo posprejoval sochuVideo: Novinky

Cílem sprejerských útoků byla v poslední době v Praze zejména socha sovětského maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Tamní radnice sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy od nacistů, ale i na krvavém potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956, nechala loni v létě zakrýt plachtou a počátkem letošního dubna odstranit. Ruská diplomacie proti tomu protestovala.

Zloděj ukradl mramorové desky z někdejšího památníku Koněva

Krimi

Edvard Beneš (1884 až 1948) patří k nejvýznamnějším i nejdiskutovanějším českým státníkům minulého století. Politik a diplomat, jenž se zasloužil o vznik Československa v roce 1918 i jeho obnovení po druhé světové válce, dodnes budí vášně. Především svojí rolí v temném období před německou okupací i o dekádu později při převzetí moci komunisty v únoru 1948. Docent filozofie a doktor práv Beneš byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem Tomáše Garrigua Masaryka. S Benešovým jménem jsou spojeny také dodnes diskutované dekrety, které v letech 1940 až 1945 vydával v londýnském exilu i po návratu do vlasti a které se týkaly mimo jiné majetkových záležitostí a odsunu zejména Němců z československého území, potrestání kolaborantů a znárodnění.

Socha Beneše na Loretánském náměstí vznikla odlitím originálu sochy od Karla Dvořáka, která byla v minulosti v hlavní budově Národního muzea. Na přímý zákrok tehdejšího komunistického ministra Zdeňka Nejedlého byla odstraněna. Původně se uvažovalo o návratu sochy z depozitáře do muzea, nakonec se rozhodlo o jejím umístění venku. Odhalení sochy v Praze v roce 2005 kritizoval šéf sudetských Němců Bernd Posselt či tehdejší bavorský premiér Edmund Stoiber (CSU).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám