Hlavní obsah

Někdejší náměstkyně primátora a bývalý radní při prodeji domů zákon neporušili

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt si ve čtvrtek u Okresního soudu (OS) v Olomouci vyslechli někdejší náměstkyně olomouckého primátora Hana Kaštilová-Tesařová (ČSSD) a bývalý radní Jan Dostál (KDU-ČSL), kteří byli obžalováni z toho, že při prodeji bývalého polygrafického učiliště v Olomouci úmyslně město připravili o 6,3 miliónu korun.

Foto: Petr Marek, Právo

Hana Kaštilová-Tesařova (vlevo) a Jan Dostál (vpravo) u olomouckého okresního soudu.

Článek

Kauza však bude mít pokračování, neboť státní zástupce se na místě odvolal. Důvody, které ho k tomu vedly, však novinářům sdělit odmítl.

Kaštilová Tesařová měla v letech 2006 až 2010 na starost majetkoprávní odbor včetně prodeje domů. Obžalována byla ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dostál z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebylo prokázáno, že žalované skutky jsou trestnými činy,“ řekla k verdiktu soudkyně Zuzana Vladyková s tím, že Kaštilová-Tesařová při nakládání s majetkem města nebyla veřejným činitelem ani úřední osobou.

Dnešní rozhodnutí je pro mě jakousi satisfakcí.
obžalovaná

„Ve své funkci nebyla tím, kdo o prodeji domu mohl rozhodovat. Tuto pravomoc mělo výhradně zastupitelstvo města a to prodej schválilo,“ vysvětlila Vladyková.

Několik posudků

Způsob, jakým Dostál vypracovával znalecké posudky, sice nebyl podle ní v pořádku, protože je nebylo možné přezkoumávat, ale žádný právní předpis při tom neporušil. „Navíc stejně postupoval i v ostatních případech,“ dodala soudkyně.

Bývalá náměstkyně podle obžaloby nařídila svým podřízeným, aby při přípravě prodeje městské budovy na třídě Svobody nepřihlíželi ke znaleckému posudku Josefa Dvořáka, který hodnotu nemovitosti v centru v roce 2008 stanovil na 49,5 miliónu Kč. Kaštilová-Tesařová v srpnu 2009 objednala nový znalecký posudek u Dostála. Cenu domu vypočítal na 34 miliónů Kč, kterou pak zastupitelé schválili.

Výše škody byla stanovena podle revizního posudku, který byl vypracován na žádost policie a stanovil cenu domu o 6,3 miliónu Kč vyšší, než určil Dostál.

Oba obžalovaní vinu u OS od počátku odmítali. Poukazovali mj. na to, že v posudcích, které si v roce 2009 a 2011 nechaly udělat banky, byla cena domu odhadnuta na 29,5 a 34 milionů korun. Zároveň zpochybnili kvalitu revizního posudku.

„Dnešní rozhodnutí je pro mě jakousi satisfakcí, byť se státní zástupce odvolal. Věřím však, že to dopadne dobře,“ řekla k verdiktu Kaštilová-Tesařová. „Po dvou tříleté anabázi cítím úlevu, ač je tu teprve poločas. Víc bych to teď proto nekomentoval,“ přidal svůj názor Dostál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám