Hlavní obsah

Nejsem „Nejvyšší“, brání se u soudu hejtman Půta

– Liberec
Právo, Michael Polák

Kdo je „Nejvyšší“, bude muset rozklíčovat Krajský soud v Liberci, kde tento týden pokračuje projednávání kauzy, v níž je mezi obviněnými také hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Konspirační označení „Nejvyšší“ se totiž objevilo v odposleších, jež nashromáždila policie a které liberecký soud v pondělí přehrával. Kriminalisté, kteří telefonní hovory mezi několika obžalovanými zaznamenali, se domnívali, že označení ”Nejvyšší” přísluší právě hejtmanovi Půtovi.

Foto: Michael Polák, Právo

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (v popředí) u jednoho z předcházejících soudních přelíčení.

Článek

„Nejvyšší by chtěl mít stanovisko a znát výsledek kontroly,“ prohlásil například v odposlechnutém hovoru v roce 2013 tehdejší zaměstnanec stavební společnosti Metrostav Jan Petráň. Že by měl na mysli Půtu, ale není vůbec jasné. O hejtmanovi totiž během totožného telefonátu mluvil ještě několikrát, už ale jen jako o Půtovi nebo o hejtmanovi.

Sám Martin Půta se v pondělí u soudu ohradil proti tomu, že on by měl být Nejvyšším. Soudu dokonce předal přesný výčet, kolikrát se o něm v odposleších mluví jako o Půtovi, jako o hejtmanovi nebo jako o Martinovi.

Byl to někdo z Metrostavu, ale už nevím kdo
obžalovaný Jan Petráň

„A to dokazuje, že nejste Nejvyšší?,“ zeptal se hejtmana soudce Petr Neumann. „Ukazuje to, jak mě běžně označovali,“ odpověděl hejtman.

Sám obžalovaný Jan Petráň, který termín Nejvyšší použil, u soudu v pondělí řekl, že si už nepamatuje, koho tak označil. „Byl to někdo z Metrostavu, ale už nevím kdo,“ uvedl.

Je to směšné a plné polopravd, řekl k odposlechům u soudu hejtman Půta

Krimi

Projednávané odposlechy souvisí se dvěma nedokončenými dotačními projekty: s přestavbou libereckého kostela sv. Maří Magdaleny na geotermální lázně (v této části je obžalován právě hejtman Půta) a vybudování oddychové zóny Liberec – Perštýn (netýká se Půty). Oba projekty připravovala obecně prospěšná společnost GEPO (Geotermální energie pro občany), která je také obžalovaná.

Půtovi hrozí pět až deset let vězení. Policie dospěla k závěru, že v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény přijal úplatek za to, že projektu pomohl v rámci Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, které předsedal. Za první rozhodnutí měl dostat 800 tisíc korun, přičemž skutečně převzít měl 500 tisíc a na zbytek už nedošlo. Ve druhém případě mělo jít o převzetí Půtova finančního závazku. Částku 30 tisíc korun za něj podle obžaloby zaplatila firma Metrostav.

Soud také v pondělí zastavil stíhání Jaroslava Stuchlíka, někdejšího šéfa liberecké pobočky Metrostavu. Stuchlík, který měl podle obžaloby právě Půtu uplácet, totiž zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám