Hlavní obsah

Nechtěl jsem zničit závory, řekl řidič, který s kamionem zastavil na přejezdu v Praze a smetl ho vlak

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Srážce kamionu s vlakem na železničním přejezdu řidič nákladního auta nezabránil, protože nechtěl poškodit závory. Osmašedesátiletý Srb Uroš Andelovič zastavil loni v září s kamionem na přejezdu v pražské Uhříněvsi. Mezi sklopenými závorami zůstal s autem stát víc než dvě minuty, než se přiřítil osobní vlak s 220 cestujícími a narazil do návěsu. Jeho případ začal řešit pražský obvodní soud.

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil srážku vlaku s nákladním autemVideo: aktu.cz

 
Článek

Čtyři lidi se při srážce zranili a škoda přesáhla 63 milionů korun. U Obvodního soudu pro Prahu 10 v pondělí šofér vypověděl, že si nevšiml světelného ani zvukového varování. Jelikož se podle něj závory zvedly, na přejezd s autem vjel. Ty se však hned spustily dolů a kamion zůstal uvězněn na kolejích. O projetí závor prý chvíli přemýšlel, nakonec to ale neudělal, aby je nezničil.

Srbský řidič u souduVideo: Jakub Kotalík, Právo

„Nechtěl jsem tady v Česku dělat potíže tím, že bych ty závory poničil,“ vysvětlil Andelovič. Potom prý z úleku upadl do bezvědomí. „Jsem hlavně rád, že nejsou mrtví ani vážně zranění,“ litoval Andelovič.

Šofér vyrazil tehdy ze Srbska, jeho cílem bylo Německo. V Uhříněvsi se objevil omylem, dovedla ho tam chybně navigace. Sdělil, že jako profesionální řidič pracuje 45 let. Andelovič nehody lituje, od té doby prý nemůže spát.

Odlišné výpovědi

Do pondělního jednání byl cizinec ve vazbě. Státní zástupce ji pro něho požadoval z obavy, že by mohl uprchnout a skrývat se. Jeho výpověď se podle soudkyně Ivany Hynkové výrazně odlišovala od výpovědi z přípravného řízení. Tehdy řekl, že vědomí ztratil až po nárazu. Přiznal, že předtím ještě s kamionem popojel, aby se vlaku vyhnul.

Závoru však prorazit nemohl, vysvětlil to tím, že v Srbsku je to trestné.

Řidič kamionu, kterého v Praze mezi závorami smetl vlak, skončil ve vazbě. Hrozí mu osm let

Krimi

Za nehodu podle něj mohla chyba systému. Hynková proto muži připomněla, že doznání je pro soud polehčující okolností. Srb ale trval na své pondělní výpovědi. „Až teď u soudu jsem přišel na to, že bych měl mluvit pravdu,“ řekl k odlišným výpovědím.

Státní zástupce jej obvinil z obecného ohrožení z nedbalosti a z poškození obecně prospěšného zařízení, za což mu hrozí až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám