Hlavní obsah

Nechápu, proč bych tuneloval vlastní firmu, prohlásil zakladatel Oleo Chemical

Právo, ČTK, rav
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze začal ve středu řešit případ lobbisty Iva Rittiga a dalších devíti lidí, kteří podle obžaloby vyvedli zhruba 20 miliónů korun z petrochemické firmy Oleo Chemical (OCh). Lobbista se k jednání dostavil v doprovodu obhájce, bývalého pražského vrchního žalobce Vlastimila Rampuly.

Ivo Rittig u soudu v kauze Oleo ChemicalVideo: Novinky

 
Článek

Obhájci se hned na začátku líčení snažili celý proces zhatit, když houfně podávali námitky kvůli tomu, že městský soud by případ neměl vůbec řešit, že je věcně nepříslušný.

„Jsou tím hrubě porušovaná práva klientů na spravedlivý proces,“ poznamenal jeden z nich. Předsedkyně soudního senátu Kateřina Radkovská ale jejich půlhodinové snahy nakonec odmítla a v 9:45 začal státní zástupce Adam Borgula konečně číst obžalobu čítající zhruba 75 stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Projednávání kauzy Oleo Chemical u Městského soudu v Praze. Na snímku obžalovaný lobbista Ivo Rittig a advokát Vlastimil Rampula

Poslouchá jej všech deset obžalovaných, přičemž Rittig sedí jako poslední v řadě. Paradoxně hned vedle něj usedl hlavní trumf obžaloby, tzv. spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska. Právě on přitom svou výpovědí usvědčuje Rittiga z nelegálních převodů peněz, protože se mu jako účetní staral o účty.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Michal Urbánek

„Nespravedlivý proces”

Státní zástupce četl obžalobu 45 minut. Obžalovaný zakladatel OCh Michal Urbánek avizoval, že se bude vyjadřovat ke každé větě obžaloby.

„Je to z mého pohledu nespravedlivě vedený proces, stejně jako celé řízení a vyšetřování,“ uvedl na začátku Urbánek.

„Celá obžaloba postrádá jakýkoli motiv, proč bychom to dělali, za jakým účelem, že bychom zpronevěřili svůj majetek a pak ho poslali obžalovanému Rittigovi,“ odmítl vinu jeden ze zakladatelů Oleo Chemical.

„Nedokážu se smířit s tím, že bych sám sobě vzal svoje peníze z firmy, kterou jsem vlastnil, a přisvojil si je tím, že jsem je převedl panu Rttigovi,“ řekl zvýšeným hlasem Urbánek. Dodnes prý nechápe, proč by tuneloval vlastní společnost. Obžalobu pak označil za “naprosto vykonstruovanou záležitost.“

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v kauze Oleo Chemical u Městského soudu v Praze.

Líčení provází obrovský zájem médií, chodby kolem jednací síně jsou zcela zaplněny. Kromě Rittiga se na jednání dostavili i další obžalovaní. Rittigova dvorní obhájkyně Karolína Babáková, dvojice šéfů Oleo Chemical Kamil Jirounek a Michal Urbánek.

Smlouvy na poradenství

Obžalovaní se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě OCh spočítal žalobce na 19,9 miliónu korun, škodu způsobenou státu krácením daně na 3,7 miliónu "vypraných" peněz bylo údajně nejméně 13,3 miliónu.

Šéfové firmy uzavřeli podle obžaloby sérii smluv na poradenství od společnosti Cokeville Assets (CA) se sídlem na Britských Panenských ostrovech. Dokument ale prý byl maskovacím manévrem a skutečným účelem převodů peněz bylo podle vyšetřovatelů odčerpání majetku OCh k Rittigovi. Lobbista obvinění od začátku odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám