Hlavní obsah

Nebezpečný anonym ze Žďáru dostal dva a půl roku

Právo, Jaroslav Šnajdr
Žďár nad Sázavou

Dva a půl roku nepodmíněně ve věznici s ostrahou vyměřil v pondělí Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou 41letému Ladislavu Ligmajerovi za šíření poplašné zprávy a vydírání. Ten od letošního ledna do května telefonicky osmkrát anonymně vyhrožoval bombovým útokem, únosem dítěte a také pomocí sms vydíral policistku.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Eskorta odvádí od soudu odsouzeného Ladislava Ligmajera.

Článek

Ligmajer, který podle psychiatrů trpí duševní poruchou spojenou s fascinací mocí a autoritou, byl už v minulosti za šíření poplašné zprávy dvakrát odsouzen, z toho jednou nepodmíněně na deset měsíců.

„Za podobný čin byl až do příštího roku v podmínce. I to přispělo k tomu, že se trest pohybuje v polovině trestní sazby, která je od jednoho do pěti roků,“ uvedl soudce Milan Kadlec s tím, že Ligmajer byl uznán vinným v celém rozsahu obžaloby.

K nejzávažnějším z jeho akcí byl dubnový telefonát, ve kterém večer z telefonní budky oznámil, že v městském divadle je uložena bomba. Policisté a hasiči následně museli evakuovat z budovy přes 300 lidí, kteří přišli na divadelní představení.

Jen o několik dnů později pak anonym požadující 60 tisíc eur (téměř 1,5 miliónu Kč) pod pohrůžkou výbuchu bomby na náměstí ohrozil podpisovou akci rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, na kterou na náměstí čekalo kolem 400 lidí. Posledním případem z 19. a 21. května pak bylo vyhrožování likvidací jedné z policistek vyšetřovacího týmu, po níž prostřednictvím sms požadoval předání drog.

Podle soudu usvědčily Ligmajera jednak pachové stopy z míst činů, ale i srovnávací nahrávky jeho hlasu a telefonátů. Ligmajer u soudu tvrdil, že byl k přiznání donucen pod psychickým i fyzickým nátlakem a jeho stížností na jednání policie se nyní zabývá Inspekce ministerstva vnitra.

Po vynesení rozsudku se proti němu na místě odvolal ke Krajskému soudu v Brně, a podal také stížnost proti setrvání ve vazbě, kterou mu už soudce jednou zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám