Hlavní obsah

Nebezpečná jízda Prahou: Řidič v BMW vezl v kufru dva bílé lvy

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na českých silnicích můžete vidět leccos. To, co spatřil minulý týden řidič v Praze, je vskutku velmi neobvyklé. Potkal totiž BMW, jehož šofér v autě vezl dva bílé lvy. Celou situaci vyfotografoval a sdílel na svém facebookovém profilu, kde měly fotky obrovský úspěch. Všiml si toho i britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Auto se lvy potkal muž v pražském Radotíně.

Článek

„Buď jsem přepracovaný, nebo přestávám brát drogy. Jede přede mnou bavorák a v kufru má dva bílé tygry, nebo se mi to zdá,“ napsal k fotografiím na profilu J. Š.

V komentářích dále přiblížil, že stál zrovna na červené v Radotíně a kolem něj najednou projelo BMW se zvířaty, které uhánělo směrem na Dobřichovice.

Foto: Profimedia.cz

Na řidiče koukali z kufru lvi

Kuriózního případu si všiml tento týden Daily Mail, jenž v článku podotýká, že zřejmě nejde o fotomontáž ani o plyšové hračky. Řidič totiž pořídil několik fotografií a pokaždé jsou na nich zvířata jinak natočená a dívají se také do objektivu.

Podle České inspekce životního prostředí (ČIŽP) není chov těchto lvů v ČR zakázaný, ale podléhá registraci. „Při případné kontrole by ČIŽP musel předložit registrační list. V ČR není zakázán chov velkých šelem v soukromých chovech, ale podléhá jistým omezením,“ řekla Novinkám mluvčí inspekce Jana Jandová.

Lev je chráněný v CITES

Dodala, že lev je chráněný úmluvou o obchodu s volně žijícími živočichy a rostlinami, tzv. CITES. Pokud však má majitel zvířat povolení od úřadů, tuto úmluvu neporušuje. „ČIŽP nemá oprávnění zjistit, kdo tyto zvířata takto převáží, to může pouze policie,” upozornila Jandová.

Foto: Profimedia.cz

Auto se lvy mělo středočeskou poznávací značku

Povolení k chovu lvů vydává veterinární správa po kontrole chovného zařízení, prostorů a vybavení. Redakce fotografie ukázala představitelům veterinární správy, kteří uvedli, že přeprava v autě lvům zdraví zřejmě nepoškozuje.

„Nemáme za to, že by jim tato přeprava způsobovala poškození zdraví, pokud je tam majitel nevozí celý den. Takto v autě se často přepravují i velké dogy a jiná velká plemena psů. Přepravovat takto lvy je sice neobvyklé, ale v dnešní době bohužel není nemožné,” vysvětlil Novinkám mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Podle něj by se případné poškození zdraví muselo posoudit na místě. Podle obojku na krku jednoho lva lze prý usuzovat na to, že to jsou domácí mazlíčci. „Pokud by došlo na podnět k prošetření, je možné požádat Policii ČR o zjištění registrační značky vozidla a dohledání majitele. Pak bychom mohli zkontrolovat, zda má majitel povolení k chovu těchto zvířat,” doplnil Pejchal.

Foto: Profimedia.cz

Někdo vozí v autě psy někdy lvy

Fotograf na sociální síti později zveřejnil, že fotografie měly obrovský ohlas. „Přes tisíc sdílení, mraky lajků, komentářů, několik žádostí o přátelství a asi 200 zpráv,“ konstatoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám