Hlavní obsah

Narkoman potrestán za brutální vraždu 16,5 roky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Dvacetiletý narkoman Jaroslav Vidman dostal výjimečný trest 16,5 roku vězení za to, že letos v dubnu ubodal důchodce v Chodově na Sokolovsku. Sedmašedesátiletý muž zemřel na místě. Vrah mu pak sebral 325 korun, které utratil za drogy.

Foto: Josef Zajíc

Dům knihy LIBREX v Ostravě 25.9.2013: Bára Nesvadbová a její Přítelkyně.25.9.2013

Článek

Vidman se v úterý před plzeňským krajským soudem k činu doznal a litoval toho.

"Znalci uvedli, že vzhledem k jeho struktuře osobnosti hrozí, že by mohl své jednání zopakovat," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Jan Špeta.

Potřeboval dávku

Vidman přišel 6. dubna k Zdeňku Matysovi do bytu a chtěl u něho přespat. Důchodce mu nabídl jídlo. Když se vzbudil, měl halucinace.

"Potřeboval jsem drogy, ale neměl jsem peníze. Všiml jsem si, že Matys má v kapse tepláků obálku s penězi. Chtěl jsem mu obálku vytáhnout, ale důchodce se vzbudil a začal křičet," vzpomínal Vidman. "Zatlačil jsem ho do polštáře a začal bodat. Moc toho všeho lituji a jsem připraven nést následky," uvedl před soudem obžalovaný.

V kuchyni si vzal nůž a důchodce napadl. "Bodal ho, dusil polštářem a nakonec mu přetáhl přes hlavu igelitový pytlík a utáhl ho drátem," konstatovala žalobkyně. Vidman důchodci zasadil řadu ran do obličeje a do krku.

Soud: nemá úctu k životu

Důchodce tak zákeřný útok nečekal. "Neměl šanci se bránit i když se o to pokoušel. Obžalovaný ho vzhledem k rozdílu věku snadno přemohl," prohlásil Špeta. Vidmanovo jednání podle soudu vykazuje vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. "Nemá úctu k lidskému životu. Zabil jen proto, aby si mohl opatřit látku pro svoji potěchu," řekl soudce.

Jako polehčují okolnost soud konstatoval Vidmanovo doznání. "Od začátku spolupracoval s policisty. Ukázal jim,  kde je vražedná zbraň," dodal soudce.

Státní zástupce i Vidmanův obhájce si nechali lhůtu na vyjádření k rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám