Hlavní obsah

Napadla přítele nožem na velryby, soud jí snížil trest

Novinky, bad
Praha

Devětatřicetiletá Hana Pospíšilová se v úterý domohla u Vrchního soudu v Praze snížení svého čtyřapůlročního trestu odnětí svobody, který jí v březnu uložil českobudějovický krajský soud. Pospíšilová loni v květnu prořízla svému příteli krk filetovacím nožem na porcování velryb. Odvolací soud jí trest snížil o rok. Verdikt je pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzená Hana Pospíšilová u Vrchního soudu v Praze

Článek

Odvolání si podalo i státní zastupitelství, žalobce má za to, že se jednalo o pokus o vraždu, jak stálo i v obžalobě. To ale senát pražského vrchního soudu zamítl, stejně jako návrh obhajoby na úplné zproštění Pospíšilové obžaloby.

„Odvolací soud trest považuje za nepřiměřeně přísný vůči osobnostnímu profilu obžalované,“ zdůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Jaroslava Maternová. „Obžalovaná od samého počátku spáchání činu lituje. Uvádí, že se to nikdy nemělo stát,“ dodala Maternová. Pospíšilové pomohl například i fakt, že se okamžitě snažila podávat ručníky a utěrky až do příjezdu záchranářů.

Ke konfliktu došlo loni v květnu v Českých Budějovicích. Pospíšilová se hádala se svým partnerem. „Konflikt byl vyvolaný nedobrou finanční situací na obou stranách,“ konstatovala Maternová. Partneři si navzájem ničili své věci. Muž shodil Pospíšilové na zem její počítač, ona na to reagovala rozšlapáním jeho telefonu a shozením věže s reprobednami. Situaci na chvíli uklidnila policejní hlídka, kterou Pospíšilová zavolala.

Dvě verze konfliktu

Jenže po odjezdu policistů začala hádka nanovo a přerostla až ve fyzický konflikt. Zde se ale verze, co se skutečně stalo, rozcházejí. Pospíšilová tvrdí, že jí muž mlátil hlavou o kuchyňskou linku a vláčel ji po bytě. Žena ve snaze se bránit prý strhla ze zdi vystavený nůž na porcování velryb s více než dvaceticentimetrovou čepelí.

V údajně nutné sebeobraně jím za sebou máchla, čímž řízla muže do krku asi centimetr hluboko a přeťala mu zevní krční žílu. Podle znalců ovšem nešlo o zranění bezprostředně ohrožující život. Proto prvoinstanční soud změnil původní kvalifikaci pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví. Navíc i sám poškozený uvedl, že nevěří, že by ho chtěla zabít.

„Dostala jsem se do situace, kdy jsem opravdu neměla jinou volbu. Bála jsem se o život,“ štkala před soudem Pospíšilová a dodala, že byla často bita.

Podle pořezaného muže se to ale stalo jinak. Pospíšilová prý dostala hysterický záchvat, když jí řekl, ať si z jeho bytu odstěhuje věci. Sám prý seděl na pohovce a periferně zahlédl, jak Pospíšilová bere ze zdi nůž na velryby a zezadu zaútočila na jeho krk se slovy: „A máš to!“

Jeho verzi ale ani jeden ze soudů neuvěřil, přiklonil se, byť s výhradami, k variantě předložené Pospíšilovou. „Je zde patrné, že poškozený byl určitým rozdmychavatelem konfliktu,“ komentovala Maternová. Muži také nepomohl fakt, že byl v době činu v podmínce za ohrožení pod vlivem alkoholu, po jehož požití se chová agresivně. Pospíšilové proto soud přiznal, že jednala sice nepřiměřeně, ale v obraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám