Hlavní obsah

Nápaditý podvodník okrádal spořícího muže a padělal směnky za desítky miliónů

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z hospodářské kriminálky v Praze v minulém roce odhalili několik podvodů se směnkami a zabránili tak škodě za 55 miliónů korun. Policisté zadokumentovali devět případů a zadrželi deset pachatelů. Jeden z nich prodal falešné směnky na několik desítek miliónů, k jejich vymáhání ale nedošlo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O případech falešných směnek informoval ve čtvrtek mluvčí pražské policie Tomáš Hulan s tím, že výše způsobené škody mohla být rekordní. V některých případech by poškození dokonce mohli přijít o dům nebo byt. Podle Hulana oběti často i několik let nemusejí vědět, že někdo cizí z nich udělal dlužníka.

Kriminalisté se falešnými směnkami zabývali v druhé polovině minulého roku. Z devíti nejvážnějších případů citoval mluvčí policie podvody 45letého Čecha, který vystavil pět padělaných směnek na 33 miliónů korun.

„Pachatel si lstí vůči poškozeným opatřil jejich originály podpisů, které následně zakomponoval do padělků směnek. Jelikož byl obviněný od začátku do konce výhradním autorem těchto směnek, měl v mnohém volné pole působnosti. Především pak nebyl limitován ve výši dlužené částky, kterou jednotlivým poškozeným přiřkl, a v datu její splatnosti,“ uvedl na začátek Hulan.

K soudu se směnky nedostaly  

Falešné směnky podvodník prodal dalším osobám, které mohly začít vymáhat dlužné částky u soudu. Jednalo se o pět směnek z roku 2007 v hodnotě 33 miliónů, které policisté zachytili sice už prodané, ale před uplatněním nároků. Další miliónové směnky měl podvodník připravené.

„Policisté také ale zjistili, že tento muž je v oblasti padělatelství a podvodů velice nápaditý, a dá se říci i multifunkční. V jednom případě totiž připravil poškozeného o několik miliónů tím způsobem, že ho přiměl založit si spořicí účet, který bude pro poškozeného sám obviněný spravovat a obhospodařovat,“ podotkl mluvčí policistů.

Že byl spořící muž podveden, zjistil až v době, kdy ho kontaktovali kriminalisté. Jeho rozčílení mohlo být o to horší, že zjistil, že několik let sponzoroval radovánky podvodníka, který si užíval za jeho peníze.

Škoda až 36 miliónů 

Kriminalisté spočítali, že 45letý muž mohl způsobit celkovou škodu až 36 miliónů korun. „Muž byl obviněn z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku ve stadiu pokusu a podvodu, za což mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ konstatoval Hulan.

Zároveň varoval, aby se lidé vždy podrobně seznámili s jakoukoliv písemností, kterou podepisují, a zároveň se přesvědčili, že je jejich podpis pod tím textem, který se týká výhradně předmětné věci. „Stejně tak je na místě upozornit každého, že je velice nebezpečné komukoliv, třeba i známým, nebo příbuzným podepisovat bianko papíry, tedy prázdné listy papíru, neboť ty pak mohou být zneužity doslova k čemukoliv,“ apeloval na závěr mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám