Hlavní obsah

Nákup přístroje pro ostravskou nemocnici byl předražen o 65 miliónů, zjistila policie

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Policie zjistila, že Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO) za bývalého ředitele a nynějšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) předražila nákup přístroje CyberKnife o 65 miliónů korun, uvedla Česká televize. Část peněz byla zajištěna na účtu jedné moravské firmy.

Foto: Pavel Karban, Právo

CyberKnife v ostravské nemocnici

Článek

Ostravská policie se na dotaz Práva k případu nevyjádřila a odkázala na Krajské státní zastupitelství (KSZ) v Ostravě. Ani to ale žádné vysvětlení ke kauze nepodalo.

„Krajské státní zastupitelství v současné době nebude podávat žádné informace z důvodu možného ohrožení prováděného vyšetřování či spíše prověřování. Mohlo by dojít k ohrožení objasňování skutečností, které jsou důležité pro trestní řízení, a proto se momentálně zdržíme jakéhokoli komentáře,“ sdělila státní zástupkyně KSZ v Ostravě Zlatuše Andělová.

Na dotaz, zda byl nákup CyberKnifu pro FNO skutečně předražen o 65 miliónů, jak uvedla ČT, odpověděla: „Bez komentáře.“

Němeček byl ve funkci devět let

Svatopluk Němeček byl ředitelem FNO od léta 2005 do nástupu na post ministra zdravotnictví v lednu 2014. Trestní oznámení na neznámého pachatele podalo v listopadu 2014 kvůli nákupu přístroje ministerstvo financí. [celá zpráva]

Unikátní robotický ozařovací přístroj CyberKnife koupila nemocnice v roce 2010 za 200 miliónů korun, v provozu je od srpna téhož roku. Během pětiletého provozu ozářil tzv. kybernetický nůž více než 2700 pacientů onkologické kliniky.

Foto: Pavel Karban, Právo

CyberKnife v ostravské nemocnici

Podle současného ředitele FNO Davida Feltla je ozáření CyberKnifem metoda maximálně účinná, extrémně málo toxická a levná. Hlavní předností kybernetického nože je, že ozařuje s až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače, čímž šetří zdravou tkáň. Přístroj umí i kontrolovat pozici nádoru při ozařování a reagovat na sebemenší pohyb pacienta. Třetině nemocných přístroj prodlouží a zkvalitní život, dvě třetiny vyléčí.

CyberKnife je v provozu 14 až 15 hodin denně, „jede“ na dvě směny, ročně se ve FNO ošetří tímto způsobem přes 600 pacientů. Cena za léčbu závisí na počtu ozáření, nejdražší je léčba prostaty, která stojí 150 tisíc, nejlevnější, jednorázové ozáření vyjde na 80 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám