Hlavní obsah

Najednou se objevilo čelo kamiónu, řekl policista obžalovaný z tragické nehody

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Až osm let vězení hrozí třicetiletému policistovi z Hradce Králové Josefu Urbanovi. Před dvěma lety řídil služební dodávku, ve které při nehodě v Oboře na Českolipsku zahynuli dva jeho kolegové. Nadstrážmistr Urban teď čelí obžalobě za zabití z nedbalosti. Kauzu začal ve středu projednávat Okresní soud v České Lípě.

BEZ KOMENTÁŘE: Při nehodě kamiónu a dodávky zemřeli dva policisté. Archivní videoVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

„Během výkonu služby nepřizpůsobil rychlost, nezvládl řízení služebního vozidla VW Transporter a přejel do protisměru, kde se střetl s kamiónem. V důsledku toho utrpěli spolucestující obviněného pohmožděniny, tříštivé zlomeniny a další zranění neslučitelná se životem,“ popsal před soudem státní zástupce Martin Tvrdík.

Sám Urban vyvázl z nehody s těžkými zraněními. Do dnešního dne má za sebou devět operací, v těle má desítky šroubů a titanových plátů. Na tragický okamžik si podle svých slov příliš nepamatuje.

Foto: Policie ČR

Ke srážce kamiónu s policejní dodávkou došlo 29. prosince 2014

„Poslední, co vím, že mi hlásili, že za zhruba 400 metrů se bude odbočovat vpravo, já začal brzdit a najednou se přede mnou objevilo čelo kamiónu. Vůbec si nepamatuji, že by se auto dostalo do smyku, nebo že bych s ním zápasil,“ vypověděl u soudu nadstrážmistr. „Pak už byla jen tma a vzdálené hlasy, které mě upozorňovaly, že budu vystříhán z vozidla, a ubezpečovaly mě, že vše bude v pořádku,“ popsal.

Jeli pro zadrženou

K tragédii došlo dva dny před koncem roku 2014. Královéhradecká policejní eskorta v tu chvíli cestovala služební dodávkou směrem na hraniční přechod Petrovice. „Kolegové tady měli převzít od německých policistů ženu, na níž byl vydán evropský zatýkací rozkaz. Zadrženou si pro účely dalšího vyšetřování měli převzít v 10 hodin dopoledne,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Ivana Ježková.

K hranicím už ale policisté nedojeli. Kolem osmé ráno došlo v Oboře k tragickému střetu s kamiónem. Obětmi nehody byli šestapadesátiletý kriminalista a jednatřicetiletý příslušník uniformované policie. Pohřbu obou mužů se na začátku ledna 2015 v Hradci Králové účastnil i policejní prezident. Oba pohřby byly se všemi náležitými poctami, nechyběla salva čestné stráže ani policejní hudba. Vedení královéhradecké policie vyhlásilo veřejnou sbírku pro rodiny zesnulých kolegů.

Odškodné teď pozůstalí žádají i od nadstrážmistra Urbana. Připojili se totiž se svými nároky k obžalobě. Rodiče obou zesnulých policistů si nárokují po pěti miliónech korun, bratr jednoho z nich dva a půl miliónu korun, manželka a dvě děti sedm miliónů korun. Dohromady s požadavky zdravotní pojišťovny či německé firmy, které patřil nabouraný kamión, přesahují nároky dvacet miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám