Hlavní obsah

Nadměrný náklad mohl zablokovat dálnici, policisté jej zadrželi na poslední chvíli

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Policisté dálničního oddělení královéhradeckého policejního ředitelství zabránili ve čtvrtek večer zablokování dálnice D11 směrem na Prahu. Specialisté na kontrolu kamiónů a přepravu nadrozměrných nákladů zakázali před 22. hodinou večer pokračovat v jízdě řidiči, který vezl na soupravě nadrozměrný náklad.

Článek

Pardubická přepravní společnost jej přepravovala na základě povolení, vydaného ministerstvem dopravy, ale povolení porušila hned v několika bodech.

„Nejzávažnější porušení spočívalo v tom, že řidič nerespektoval povolený směr trasy. Měl jet z Pardubic přes Lázně Bohdaneč a na D 11 se měl napojit u Nového Města, jenže policisté jej zastavili u Opatovic nad Labem. Okamžitě soupravu odstavili na čerpací stanici a řidiči zakázali pokračovat v jízdě,“ informovala krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

Širší o metr na každé straně, zúžením by neprojel

Souprava by úseku mezi 76. a 69. kilometrem, kde je uzavřena jedna polovina dálnice a provoz je sveden do protisměru, další jízdou zkomplikovala dopravu a hrozilo by dokonce její úplné zablokování. Náklad na každé straně totiž překračoval povolený rozměr o téměř jeden metr.

„Do zúženého úseku dálnice by se náklad vzhledem ke své šířce vůbec nevešel,“ řekla Ježková.

Dále policisté zjistili, že nadrozměrný náklad nebyl z boku soupravy označen, a protijedoucím vozidlům tak hrozil střet s jeho přečnívající částí. Přepravce nezajistil ani potřebný počet doprovodných vozidel, která měla náklad doprovázet až do cílového místa v západních Čechách. Další důkladnou kontrolou policisté zjistili na soupravě několik technických závad.

„Souprava je stále odstavena, a to až do doby vydání nového povolení. Přepravní společnosti hrozí ve správním řízení až půlmiliónová pokuta,“ doplnila v pátek odpoledne mluvčí.

Případ následuje nedlouho poté, co řidič polského kamiónu zablokoval dopravu v Ostravě, protože se s nadměrným nákladem nevešel pod most.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám