Hlavní obsah

Nad drogovými dýchánky v dětském domově soud přimhouřil oko, viník už seká latinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně pro něj chtěla nejpřísnější trest, jaký dětský delikvent může dostat. Její návrh na umístění do ochranné výchovy ale soud odmítl a u 14letého chlapce, který nakupoval marihuanu, aby si společně s dalšími dvěma kamarády zpříjemňovali pobyt v dětském domově v Nepomuku na Plzeňsku, přimhouřil oko vzhledem k jeho snaze o nápravu.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Hoch tak nadále zůstává v ústavní výchově jen s běžným režimem. Měl by být ale pod častějším  dohledem. „Byl přemístěn do jiného dětského domova, kde se jeho chování výrazně zlepšilo. Nemá výraznější  problémy a bývá často i chválen, Je šikovný na sport i práci a vychovatelům často nabízí pomoc,“ zdůvodnil soud svoje rozhodnutí.

Policisté případ vyšetřovali od loňského července jako trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami  Podle dobře informovaného zdroje chlapec drogu každý týden kupoval ve městě od neznámého muže a balil z ní cigarety jak pro sebe, tak pro své kamarády.

Přestože vyšetřovatelé spis odložili, hlavní aktér nakonec před soudem skončil. V případech, kdy trestný čin spáchá osoba mladší 15 let, totiž zákon umožňuje státnímu zástupci podat soudu návrh na uložení výchovného opatření. Tím může být v krajním případě i ochranná výchova, kdy je nezletilec umístěn do ústavního zařízení s přísným režimem.

Byli jsme vysmátí

Podle zjištění Novinek se čtveřice hochů oddávala drogovému opojení od srpna 2020 do dubna následujícího roku. Mladík přiznal, že minimálně jednou týdně nakupoval od neznámého muže po jednom gramu marihuany za 150 korun. Z toho ubalil dva jointy, které s kamarády vykouřili.

„Byli jsme potom hodně vysmátí a veselí. Někdy jsme to ale přehnali a pozvraceli se,“ sdělili chlapci policistům. A právě změny v chování si časem všimli vychovatelé a po pozitivním testu na drogy měli hoši utrum. Skončili každý v jiném ústavu.

Průzkumy napříč republikou ukazují, že děti marihuanu rády zkoušejí a řada z nich se stává jejím pravidelným uživatelem ještě do 15 let věku. Například podle jedné ze studií odborníků z organizace Podané ruce, kteří se drogové prevenci věnují přes dvacet let, má s marihuanou zkušenosti i pětina žáků brněnských základních škol. Dětský psycholog Karel Bröckl upozornil, že děti láká vyzkoušet marihuanu především zvědavost. „Čím nižší je jejich věk, tím rychleji nastupuje závislost,“ dodal psycholog.

Reklama

Výběr článků

Načítám