Hlavní obsah

Nacpal jsem jí nůž do krku. Za vraždu spolužačky Terezy dostal mladík 18 let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Na 18 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni Daniela Miarka (18), který předloni v květnu ubodal ve Zdemyslicích na Plzeňsku stejně starou spolužačku Terezu. Soud navíc rozhodl, že mladík musí zaplatit pozůstalým za nemajetkovou újmu. Rodičům zavražděné dívky 2,4 milionu korun a prarodičům 1,6 milionu. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Daniel Miarko u souduVideo: Patrik Biskup, Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Obžalovaný nedokázal unést, že s ním poškozená nechtěla navázat bližší vztah. Když se dozvěděl, že má mít přítele, což mimochodem nebyla pravda, rozhodl se ji zabít. Čin si naplánoval a provedl jako pomstu, že ztratil kamarádku,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

„Obžalovanému přitěžuje zcela nepochopitelný motiv. Šlo o pomstu za domnělé příkoří, které se mu nestalo. Pouze to tak cítil a byl tím frustrovaný,“ dodal soudce.

Po vraždě napsal na sociální sítě: „Nacpal jsem jí nůž do krku. Doufám, že ji to bolelo. Když ji nemůžu mít já, tak ji nebude mít nikdo.“

Právě neopětovaná láska byla motivem hrůzného činu. Mladík se před soudem přiznal, že chtěl Terezu zabít. „Rozhodl jsem se týden před činem. Vedla mě k tomu zpráva od kamarádky, že si (Tereza) našla přítele. Pro jistotu jsem si doma vzal dva nože, kdybych náhodou jeden ztratil. Odjel jsem do bydliště Terezy a tam ji zavraždil,“ uvedl před soudem Miarko.

Za 100 let se budou lidi vraždit, napsal ve školním slohu mladík souzený za smrt dívky

Krimi

Podle svých slov byl do dívky zamilovaný. „Myslel jsem na ni každý den. Byli jsme přátelé a trávili spolu hodně času. Doufal jsem v něco víc než jen kamarádství. Ona vztah nechtěla, odmítla mě a přestala se mnou komunikovat. Nesnesl jsem pomyšlení, že by měla někoho jiného,“ dodal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Daniel Miarko u soudu.

Když v kritický den vstoupil k Tereze do domu, byla právě na záchodě. „Jakmile vyšla ven, začala na mě křičet, ať jdu pryč. Jen jsem stál a mlčel. Když se otočila, chytil jsem ji za krk do kravaty, strhl na zem a ubodal. Z šoku jsem utekl z domu. Napsal jsem rodičům a dalším kamarádům, co jsem udělal,“ uvedl obžalovaný s tím, že asi po půlhodině přijela jeho matka a odvezla ho zpátky na místo činu. Podle znalců obžalovaný mladík dobře věděl, co dělá, a byl si vědom protiprávnosti svého jednání.

Nikdo se neomluvil

„Když jsem viděl vraha v soudní síni, cítil jsem z něj naprostou lhostejnost k utrpení Terezky, které musela prožít. Každý večer ulehám do postele a vidím před očima její vyděšenou tvář, jak na chodbě našeho domu bojuje o svůj život,“ řekl Právu otec zavražděné dívky.

Dobře věděl, co dělá, řekly znalkyně o mladíkovi obžalovaném z vraždy spolužačky

Krimi

U srdce ho pak zabolelo v okamžiku, kdy obžalovaný mladík chladnokrevně popisoval zákeřný útok. „Když z jeho úst opakovaně slyšíte, že udělal správnou věc, tak vás zamrazí v zádech. Některá jeho slova mě probouzejí ze spaní. Snad nejhůře se mi poslouchalo, kdy na otázku, kolik ran nožem dceři zasadil, přirovnal bodání k fotbalovému zápasu, kdy si hráč taky nepamatuje všechny své pohyby,“ dodal Terezčin táta.

Foto: Simona Nálepková - Simona Photo Praha

Tereza milovala zvířata…

Upozornil také na to, že nikdo z rodiny vraha se nepřišel ani omluvit, natož projevit nějakou lítost nad tím, co se stalo. „Smrtí Terezky zasadil bolestivou ránu celé naší rodině, která se s tím nikdy nevyrovná,“ uzavřel otec dívky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám