Hlavní obsah

Na Železného se chystají další obvinění

Novinky, Ivana Cihlářová, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie se chystá rozšířit dosavadní trestní stíhání senátora a ředitele televize Nova Vladimíra Železného o další obvinění. "Je předpoklad, že policie příslušné kroky podnikne, ale kdy, k tomu se nemohu vyjádřit," řekl v pátek mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka.

Foto: Tomáš Hlad

plakát

Článek

Ten zároveň nevyloučil, že Železný, kterého Senát ve čtvrtek zbavil imunity - celý článek, bude v budoucnu vzat do vazby. "Samozřejmě pokud by byly splněny podmínky a byly dány důvody vazby, vyloučit to nemůžu," uvedl Omelka.

"Očekávám korektní postup, protože jsme demokratickou zemí," reagoval dnes Vladimír Železný. Neví, zda "šikana" vůči jeho osobě zesílí či přestane. Na otázku, zda očekává, že by mohl být vzat do vazby, uvedl: "To je podle mého názoru řízeno jiným ustanovením zákona a nepochybně by museli žádat Senát." Nechce předvídat, jak by se zachovala horní komora.

Přiznal také, že bylo pro něj překvapení, že pro jeho vydání se vyslovilo 61 senátorů. "Spíše mne ale zarazilo, že nebudou ani zkoumat, zda podání policie je pravdivé. Senát do budoucna tak vytvořil velmi silný precedens," dodal Železný.

Poškozoval CME

Ředitel televize Nova dosud čelí dvěma obviněním kvůli poškozování věřitele, společnosti CME. V prvním případě měl Železný předstírat neexistující závazek vůči lichtenštejnské nadaci Astra Foundation. Druhé obvinění pak souvisí s převody majetku Železného na několik společností, v jejichž vedení figurují kromě jeho bývalého právníka Aleše Rozehnala i členové Rozehnalovy kanceláře Ondřej Kuchař a Edita Panušková.

Železný je dále spolu s Čechoameričanem George Novotným stíhán i za zkrácení daně a cla o téměř 6,8 milionu korun při dovozu šesti obrazů z ciziny.

Podle Omelky potrvá ale ještě řádově měsíce, než se tyto kauzy případně dostanou před soud. "Budou prováděny ještě další úkony a dokazování a pak bude nutno dát prostor obviněným, aby spolu se svými obhájci prostudovali spis," vysvětlil Omelka.

Tři nové kauzy

Z poškozování věřitele má být Železný obviněn i ve dvou ze tří nových kauz. V prvém případě se měl šéf Novy pokusit poškodit společnost CME tím, že se téměř celý svůj obchodní podíl ve společnosti CET 21 pokusil převést na společnosti Edikon a MEF Media. V druhém případě měl Železný svůj majetek zmenšit tím, že smlouvou o zúžení společného jmění manželů z něho odstranil majetkovou hodnotu ve výši téměř 77 milionů korun. Ve třetí kauze pak je Železný vyšetřován pro podezření z krácení daně ve spolupachatelství. Po dohodě se čtyřmi společníky CET 21 měl totiž převádět jejich obchodní podíly na sebe řetězem složitých transakcí tak, aby jeho kolegové neoprávněné "ušetřili" na daních sumu téměř 54 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Železný: Mám důkazy o manipulaci

Šéf televize Nova a senátor Vladimír Železný, čelící podezření z poškozování věřitele a z daňových deliktů, požádá Senát o prověření, zda mandátový a imunitní...

Senátoři rozhodnou o Železném

Šéf televize Nova Vladimír Železný se v loňských podzimních volbách stal senátorem hned v prvním kole a získal tak imunitu, která jej nyní chrání před...

Senát vydal šéfa Novy k trestnímu stíhání

Senátoři ve čtvrtek vydali ze svých řad generálního ředitele televize Nova Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Železný čelí podezření z poškozování...

Výběr článků

Načítám