Hlavní obsah

Na Žďársku se podle místních pohybuje puma, před čtrnácti dny ji viděli na Jindřichohradecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Žďáru na Sázavou mezi obcemi Polnička a Račín se podle místních pohybuje puma. Policisté však zatím nepotvrdili, zda se skutečně jednalo o tuto šelmu. Zvíře podobné pumě americké lidé viděli také v polovině června na Jindřichohradecku.

Foto: Reuters

Puma americká (ilustrační foto)

Článek

„Oznámení o možném výskytu zvířete připomínajícího pumu na Žďársku jsme přijali v neděli 23. června kolem půl páté,“ uvedla v pondělí policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Policisté podle ní v okolí možného výskytu provedli šetření a preventivně vyrozuměli zastupitele okolních obcí. „Výskyt pumy v dané lokalitě nelze v současné době potvrdit ani vyvrátit,“ řekla Miláčková.

Když občané zvíře uvidí, mají zavolat policii. Podle starosty Račína Jiřího Subého jsou obyvatelé vesnice o nebezpečí informováni. „Rozeslali jsme lidem esemesky i e-maily,” řekla Novinkám místostarostka Polničky Marcela Jozífek Grochová.

„Šelma měla být ve volné přírodě pozorována již od dubna letošního roku,” uvedl již dříve tiskový mluvčí policie Jiří Matzner. Policisté ale dostali první oznámení až v polovině června. Tehdy zvíře podobné pumě americké spatřili mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná na Jindřichohradecku. To je o sto kilometrů dále, než kde ji měli vidět nyní.

Podle policie se jedná nejspíš o dospělou pumu americkou, která má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. S největší pravděpodobností utekla dosud neznámému chovateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám