Hlavní obsah

Na Vysočině se pěstovala marihuana ve velkém. Vyváželi i na Slovensko

Jihlava

Na Vysočině odhalila policie dobře organizovanou skupinu pěstitelů konopí. Drogu dodávali hlavně na Slovensko. Při policejních prohlídkách bylo v minulém týdnu zabaveno přes 550 rostlin konopí a osm kilogramů sušené drogy. Kriminalisté našli i pěstírny a pěstební stany. Obvinili devět lidí, z nichž šest skončilo ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Části obviněných hrozí vězení až na 18 let, řekl novinářům Petr Petr z jihlavského policejního odboru. Na Vysočině to byl jeden z největších zásahů proti výrobcům drog.

"Byla to organizovaná skupina, která vyvážela drogy i do zahraničí," uvedl Petr. V čele gangu stál podle policie šestadvacetiletý Slovák. Mezi devíti lidmi zadrženými na různých místech na Jihlavsku i jinde v Česku jsou dvě ženy. Obvinění jsou ve věku od 22 do 42 let. Jejich trestní stíhání začalo 26. listopadu. "Podle nás máme zadržený celý ten gang," řekl Petr.

Konopí skupina po zpracování převážela do zahraničí. Podle policie nelze vyloučit to, že část drogy skončila na místním trhu. Jakou částku si skupina mohla vydělat, kriminalisté neuvedli. Řádově se určitě jednalo o milióny korun. "Pokud z neoficiálních zdrojů víme, na slovenském trhu se prodává kilo marihuany za 300.000 korun. Celkovou sumu nedokážu odhadnout," řekl Pavel Krčál z jihlavského odboru obecné kriminality.

Každý člen měl svou roli

Skupina měla přesně stanovenou vnitřní hierarchii. Šéf objednával drogy a určoval čas dodávky na Slovensko. Dva muži na úrovni středních článků opatřovali zboží a kontaktovali kurýry, kteří dodávku za úplatu dostávali přes hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám