Hlavní obsah

Na Šumavě se vážně zranil malý lyžař, ze sjezdovky jej odvážel vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehodou skončila odpolední lyžovačka pro zhruba desetiletého chlapce na sjezdovce Jezerní ve skiareálu Lipno Kramolín. Při jízdě ztratil kontrolu, vylétl mimo sjezdovku a narazil do pařezu. Záchranáři ze šumavské horské služby přivolali na pomoc vrtulník, který jej přepravil do nemocnice v Českých Budějovicích.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Při příjezdu na místo jsme zjistili, že malý lyžař utrpěl následkem pádu zlomeninu očního oblouku. Zároveň s tím měl i lehký otřes mozku a stěžoval si na brnění v dolních končetinách,“ popsal situaci zraněného chlapce Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že popsané příznaky mohly znamenat, že hoch má závažné poranění hlavy.

Záchranáři po telefonické konzultaci z místa s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a po poradě s nimi požádali o spolupráci i Leteckou záchrannou službu z Českých Budějovic. Záchranáři z horské služby nasadili chlapci krční límec, uložili jej na vakuovou matraci a dopravili na heliport v Kramolíně, kde jej předali posádce vrtulníku.

„Na Šumavě je v těchto dnech kvůli krásnému počasí a relativnímu dostatku sněhu obrovské množství návštěvníků. Lyžařské areály doslova praskají ve švech a na místě je proto co největší opatrnost jak lyžařů zkušených, tak samozřejmě i začátečníků a dětí,“ varoval návštěvníky šumavských sjezdovek Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Výběr článků

Načítám