Hlavní obsah

Na Šumavě hořela replika keltského sídliště

– Prášily
Právo, zaš

Až půlmiliónovou škodu způsobil podle prvních odhadů požár, který v pátek večer vzplál v Archeoparku v Prášilech na Klatovsku. Oheň zasáhl největší z budov, které jsou replikami starých keltských staveb, uvedla policejní mluvčí Markéta Fialová. Hasiči ani policisté nevylučují, že oheň někdo založil úmyslně.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Oheň zasáhl největší z budov, které jsou replikami starých keltských staveb

Článek

„V areálu shořela jedna budova se slaměnou střechou. Na místo vyjelo patnáct hasičských jednotek. Kromě hašení stavení, které hořelo v plném rozsahu, museli hasiči ochlazovat nedalekou čistírnu odpadních vod,“ sdělila Právu mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Podle dosavadních informací oheň nikoho nezranil.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Požár zničil objekt v Archeoparku v šumavských Prášilech.

„Škoda byla vyčíslena na půl miliónu korun. Shořela největší budova z replik keltských srubů. Příčina požáru bude předmětem dalšího šetření,“ uvedla mluvčí policie Martina Fialová.

Keltská vesnička vzniká v šumavských Prášilech asi 11 let, zejména díky práci nadšenců. Je v něm několik staveb, například vstupní brána s opevněním, panský dům, pohanská svatyně nebo přístřešky na keramiku a na výrobu látek. V Archeoparku už jednou hořelo. V květnu 2008 požár, zřejmě úmyslně založený, zcela zničil roubený srub a napáchal škodu zhruba za 200 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám