Hlavní obsah

Na stadionu na pražském Výstavišti unikal oxid uhelnatý, 11 lidí skončilo v nemocnici

Novinky, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Asi osmnáct lidí se v neděli večer nadýchalo v Malé sportovní hale na holešovickém Výstavišti v Praze oxidu uhelnatého. Plyn podle hasičů unikl z rolby na úpravu ledu. Jedenáct lidí skončilo v nemocnici.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři na holešovickém výstavištiVideo: Novinky

 
Článek

V Malé sportovní hale, která se nachází v areálu holešovického Výstaviště za stadionem pražské Sparty, probíhal zápas amatérských hokejistů. Ti podle svých slov během zápasu pociťovali nevolnost, které ale nevěnovali větší pozornost. Protože je ale zdravotní potíže po skončení zápasu trápily čím dál více, přivolali na místo záchranáře.

„Na místě zasahovaly čtyři záchranářské posádky, inspektor provozu i velkokapacitní speciál Atego,” uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.  Deset lidí podle ní zdravotnická záchranná služba odvezla z Výstaviště, dalšího člověka dodatečně poté, co ji kontaktoval, z domova.

Plyn unikl zřejmě z rolby

Jak zjistil reportér Novinek na místě, všichni lidé opustili halu ještě před příjezdem hasičů. Na místě zasahovali také strážníci a policisté. „Na místě zasahovala holešovická jednotka i chemici z petřinské stanice. Hasiči zasahovali v dýchací technice, halu museli odvětrat,” sdělil mluvčí hasičů Martin Kavka.

Velitel zásahu na místě novinářům sdělil, že oxid uhelnatý unikl s největší pravděpodobností z rolby na úpravu ledu. Okolnosti případu vyšetřují policisté.

Oxid uhelnatý je vysoce jedovatý

Malá sportovní hala na holešovickém Výstavišti je využívána pro sportovní i kulturní akce. V zimní sezoně nabízí možnost veřejného bruslení, tréninků ledního hokeje či krasobruslení.

Oxid uhelnatý je bezbarvý a bez zápachu. Je vysoce jedovatý, vzniká při nedokonalém spalováním dřeva, plynu, benzínu, uhlí či dalších látek. Otrava nastává po vdechnutí většího množství této látky. Prvními příznaky jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. Typické je třešňové zbarvení kůže a sliznic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám