Hlavní obsah

Na Silvestra zabili v Praze mladého cizince

PRAHA

V noci na sobotu zemřel v centru Prahy šestadvacetiletý Bělorus, který byl pobodán při potyčce skupinky cizinců. Konflikt vypukl kolem třetí hodiny ráno u Můstku.

Foto: NPÚ
Článek

Mrtvý cizinec není Bulhar, jak se původně uvádělo, ale Bělorus. Za jeho vraždu je stíhán jednadvacetiletý Moldavan, který v cele čeká na verdikt o vazbě.

K dramatu se začalo schylovat poté, co Moldavan a jeho devatenáctiletý známý z Běloruska potkali v ulicích tříčlennou skupinu Bělorusů. Na jednoho z nich prý Moldavan vytáhl nůž, který muže usmrtil. "Vražedný nástroj byl zajištěn k expertize," řekla policejní mluvčí Eva Miklíková. Motiv počínání obviněného zatím není jasný, policie pracuje s několika vyšetřovacími verzemi.

"Původní konflikt ale vznikl mezi nyní obviněným a mrtvým," upřesnila Miklíková. Útočník, který byl zřejmě opilý, však tvrdí, že si nic nepamatuje. Ani to, že se podle obvinění pokusil zabít další dva lidi. Policie ho totiž dále viní i z napadení jednoho z běloruských známých mrtvého a německy hovořícího muže, který místem zřejmě náhodou procházel se svými přáteli.

Zraněný Němec šel zřejmě náhodou kolem

Toho chce policie ještě dnes vyslechnout. Už podstoupil operaci a je mimo ohrožení života. Bělorus byl po ošetření bodných a řezných ran z nemocnice propuštěn. Kromě zraněného Němce v nemocnici zůstává dvaatřicetiletý Bělorus, kterého podle policie pobodal známý Moldavana. "Nůž tohoto útočníka nemáme," sdělila Miklíková. Kdyby ho někdo po silvestrovských oslavách na ulici našel, má jej odevzdat policii.

Podezřelého Moldavana i Bělorusa se policistům podařilo zadržet teprve pod pohrůžkou použití služební zbraně. K varovnému výstřelu nakonec nemuseli přistoupit a stačila jim jen pouta. Kriminalisté nyní postupně vyslýchají aktéry incidentu, z nichž ovšem každý tvrdí něco jiného. Snaží se také sehnat všechny svědky.

Reklama

Výběr článků

Načítám