Hlavní obsah

Na rušné silnici u Brna za provozu nouzově přistál malý letoun

Brno
Aktualizováno

Husarský kousek se podařil pilotovi jednomotorového dvoumístného letadla. V neděli večer totiž musel nouzově přistát na rušném silničním tahu Brno-Svitavy. A to za plného provozu, policie totiž neměla dostatek času silnici uzavřít. Událost se stala na severním okraji Brna těsně u odbočky hypermarketu Globus.

Článek

Složitý manévr se obešel bez nehody s projíždějícími auty i bez zranění pilota, řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Pilotovi, kterému je 58 let, došlo kolem 18:00 za letu ve stroji palivo, a to patrně kvůli technické závadě. V nádrži pod pravým křídlem měl sto litrů leteckého benzinu, jenže kvůli závadě jej nebylo možné přečerpat přímo do motoru.

Problém ohlásil na letovou věž, která se spojila s policií. Pilot se rozhodl nouzově přistát na rušné komunikaci, která je v neděli večer obvykle plná aut. Dříve, než policie stihla zorganizovat záchrannou akci a komunikaci neprodyšně uzavřít, musel pilot s letounem dolů.

Shodou okolností mu pomohl jiný pilot. "Tento pilot seděl za volantem jednoho z vozů. Když si všiml, že letoun manévruje těsně nad silnicí, došlo mu, že patrně přistane a zastavil svým vozem dopravu," uvedla mluvčí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Místo přistání letounu

Riskantní manévr se mu překvapivě podařil. Při přistání se rozbilo jedno křídlo o sloup u komunikace. Přesto pilot vyvázl bez zranění.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Místo přistání letounu

Pilot a jeden pasažér letěli z Hamburku na ostrov Madagaskar. Trasa je dlouhá asi 11 tisíc kilometrů, počítali, že desetkrát budou muset přistát a natankovat.

Událostí se budou kromě policie zabývat i specialisté na letecké nehody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám