Hlavní obsah

Na Rokycansku vzplál les, s hašením pomáhal vojenský vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobřív
Aktualizováno

Mezi Dobřívem a Pavlovskem na Rokycansku hoří les, oheň se dostal i do korun stromů. Hasičům se kolem 22. hodiny podařilo požár dostat pod kontrolu. Vrtulník, který pomáhal hasit, byl stažen. Ze dvou chatek, které těsně sousedí s lesem, museli hasiči evakuovat čtyři lidi, řekla v pátek mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár u Dobříva hasí i vojenský vrtulníkVideo: Novinky

 
Článek

Hořet začalo mezi polednem a jednou hodinou.

"Jedná se o požár korunový, je zachváceno několik hektarů," popsala krátce po vzniku požáru mluvčí.

Oheň vzplál na poli od jiskry od kombajnu, spálil pole a dostal se do přilehlého lesa. Na místě je několik jednotek hasičů. Nad korunami stromů byly zpočátku vidět i plameny, kmeny jsou podle Jakoubkové spálené a holé. Hustý dým, který se z lesa valí, byl vidět i ve více než 20 kilometrů vzdálené Plzni.

S rozsáhlejšími požáry polí, luk a lesů bojují hasiči v Plzeňském kraji v posledních dnech denně. Na suché vyprahlé půdě se požár rychle šíří. Plzeňský kraj vyhlásil ve čtvrtek opatření, kterým se zakazuje rozdělávání ohňů ve volné přírodě, používání pyrotechniky, ohňostrojů a podobně.

Hasičům shořelo auto

Jen za čtvrtek bojovali hasiči v kraji se zhruba 13 požáry porostů. K největším patřil požár pole se posečenou slámou u Strážova na Domažlicku. Jiskra od kombajnu zapálila pole, oheň se rychle rozšířil až na 20 hektarů.

S rozsáhlým požárem bojovalo deset jednotek. Při požáru shořelo i velitelské vozidlo hasičů. Při průzkumu zasaženého území se pravděpodobně do horkého motoru velitelského vozu dostal obilný prach a ten se pak vznítil. Nikdo se nezranil, škody na hasičském vozidle a jeho vybavení se odhadují na milión korun, řekla Jakoubková.

Další jiskra od kombajnu

Velký požár, s jehož hašením pomáhal také vrtulník, vzplál ve čtvrtek odpoledne mezi obcemi Defurovy Lažany a Újezd u Chanovic na Klatovsku. Pole tam zapálila jiskra od kombajnu a ve chvíli se plameny rozšířily na velkou plochu dosud neposečeného pole a do lesa.

Odhadem oheň poničil více jak pět hektarů přírody. Na místě bylo 12 jednotek z Plzeňského a Jihočeského kraje.

"S hašením pomáhal i vrtulník, který pomocí bambivaku shazoval vodu do stromů," řekla Jakoubková. Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu až po více než třech hodinách.

Oheň se šířil kořeny stromů, zásah ztěžoval i náročný terén. Problém působilo i velké množství kamenů, které se od ohně rozpálily a trvalo dlouho, než se je podařilo ochladit. S ohněm bojovali hasiči do noci, celou noc zůstali v místě. Požár napáchal škody odhadnuté předběžně na více než půl milionu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám