Hlavní obsah

Na psy v Ostravě útočí mladý bezdomovec

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravská policie už zná jméno muže, který několik týdnů zákeřně napadá psy na rozhraní městských částí Hrabůvka a Zábřeh. Zatím se ale neví, zda bude pětadvacetiletý mladík obviněn z nějakého trestného činu, nebo z přestupku. To bude jasné až ve chvíli, kdy vyšetřovatelé vyslechnou všechny čtyři majitele napadených psů.

Foto: Archiv Zdeňka Koldová

Napadený asistenční pes Ron při své práci a při odpočinku.

Článek

Případem se minulý týden začali zabývat strážníci, kterým se nyní podařilo zjistit totožnost pravděpodobného pachatele, jenž psy napadl před zraky jejich majitelek při venčení. [celá zpráva]

V pondělí si záležitost převzala Policie ČR.

„Dle informací zveřejněných v médiích a také díky dále zjištěným skutečnostem budeme kontaktovat zúčastněné osoby a zjišťovat způsob spáchání skutku, případné škody na majetku a další okolnosti. Až poté lze událost právně kvalifikovat,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Podezřelý je bezdomovec

Policie se například bude zajímat o to, zda museli majitelé psů vynaložit nějaké náklady na jejich léčení. Pak by v úvahu přicházelo například trestní stíhání pro poškozování cizí věci. Pokud policie ale dojde k závěru, že nejde o trestný čin, bude se případem zabývat přestupkové oddělení radnice v Ostravě-Jihu.

Vzhledem k tomu, že podezřelý je bezdomovec bez finančních prostředků, je otázka, zda bude případná pokuta vůbec vymahatelná.

Na neznámého muže, který nosí výrazné tetování na krku a bezdůvodně v ulicích útočí na psy, upozornily jako první regionální vydání deníku Právo a server Novinky.cz.

Mezi napadenými byl také asistenční pes, jehož výcvik přišel na desítky tisíc korun. „Kopal do něj hlava nehlava. Pes pištěl a nebránil se, nechápal, co se děje. Byla jsem v šoku, snažila jsem se muže odehnat, křičela jsem o pomoc, muž byl velmi vulgární a vypadalo to, že si na pejskovi vybíjí vztek. Nakonec utekl,“ řekla invalidní důchodkyně Zdeňka Koldová.

Foto: Archiv Zdeňka Koldová

Na snímku je invalidní důchodkyně Zdeňka Koldová se svým asistenčním psem Ronem (vpravo), kterého zkopal neznámý útočník.

Dodala, že se zvířetem podstoupila veterinární vyšetření a další je ještě čekají.

Podobný šok zažila v Hrabůvce na konci dubna také čtyřiadvacetiletá Gabriela Martínková na procházce se svými třemi west teriéry. Násilník napadl všechny tři psy. „Naštěstí se jim po fyzické stránce nic nestalo, problém ale je u dvou mých fenek, které od té doby hystericky štěkají po mužích. Po dubnovém incidentu se muž na chvíli stáhl, ale zhruba po měsíci se zase vrátil. Minulý týden v pátek uhodil do hlavy sousedku,“ ¨řekla.

To, že počet napadených psů se ještě může zvýšit, potvrzují i strážníci. V současné době policie prověřuje napadený šesti psů čtyř majitelů. „Na základě informací zveřejněných na internetu se nám přihlásili dva majitelé dalších psů s tím, že i oni zažili něco podobného,“ řekla mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám