Hlavní obsah

Na palubě máte čtyřnásobného vraha z Brna, ale mlčte, dostala pokyn posádka letadla

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Zcela mimořádný byl jeden ze čtvrtečních letů z vídeňského letiště Schwechatu na lince Vídeň-Washington. Na jeho palubě totiž seděl dvacetiletý pohledný mladík, který má na svědomí s největší pravděpodobností hned čtyři vraždy. V době, kdy se letoun vydal na zhruba devítihodinovou cestu, však Kevin Dahlgren vůbec netušil, že už po něm pátrá policie z celého světa a že jej na americké půdě čekají želízka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Tiskový brífink ke čtyřnásobné vraždě

Článek

To, jak nebezpečného spolupasažéra mají, však netušil ani žádný ze spolucestujících. Věděla o tom pouze posádka letounu a ta s maximální profesionalitou na sobě nedala nic znát.

„Vzhledem k okolnostem případu i možnému psychickému rozpoložení pravděpodobného pachatele jsme spolu s rakouskými kolegy zachovali absolutní mlčení, protože hrozilo při prozrazení reálné nebezpečí, že by podezřelý muž mohl ještě ohrozit také posádku letadla a cestující. O skutečnosti, že víme, že je na cestě domů, se totiž mohl dovědět i z internetu, neboť je nyní již jasné, že jej během cesty používal,“ uvedl v pátek k poměrně dramatickým krokům při pátrání vyšetřovatel Antonín Hrdlička.

„Při našem pátrání nám pomohlo velmi rychlé vydání mezinárodního zatykače i výborná spolupráce rakouských kolegů z národní centrály pro schengenskou spolupráci ze Sirene, do akce byl zapojen i styčný důstojník FBI, který je dislokován v Praze,“ dodal Hrdlička.

Podrobnosti o zadržení mladého muže na americkém letišti zatím česká policie nezná.

Z Vídně do Washingtonu odletělo ve čtvrtek přímé letadlo v 10.25. Provozuje ho společnost United Airlines. Let je bez mezipřistání a trvá necelých deset hodin. Společnost na něj nasazuje letadlo Boeing 767. Ve Washingtonu přistálo v půl třetí odpoledne místního času.

Jak Dahlgren přišel k letence, nechtěli vyšetřovatelé sdělit, ale vzhledem k tomu, že v České republice byl údajný vrah teprve tři týdny, je možné, že měl otevřenou zpáteční letenku. S tou se mohl do některého z letů dostat. Další – mnohem hrůznější – je možnost, že již předem věděl, že se bude tímto spojem vracet, a že čin naplánoval tak, aby bezprostředně poté ČR opustil. Ostatně jak a kdy po jeho spáchání odcestoval do Vídně, policie zatím neví a uvítala by jakékoliv poznatky veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám