Hlavní obsah

Na oči jsem jí dal mince kvůli záhrobí, popsal muž obžalovaný z ubodání družky

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí řešit případ 43letého Pavla Kohúta, který čelí obžalobě z vraždy 29leté ženy, se kterou žil ve společné domácnosti. Kohút družku podle spisu zasáhl dvaatřicetkrát nožem. Obžalovaný nepopírá, že žena zemřela jeho rukou, proč k tomu došlo, ale neumí vysvětlit. Kohútovi hrozí až 18 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Pavel Kohút přichází k souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Incident se stal loni 23. listopadu v bytě ve Dvoře Králové nad Labem, kde Kohút společně se ženou bydlel.

„Nevím, co bylo spouštěčem. Mám v hlavě, že jsem vyskočil z matrace, běžel do kuchyně, vzal nůž a bodl ji. Já se domníval, že jsem jí dal asi tři rány nožem. Prý jich bylo devatenáct. Proč k tomu došlo, nevím,“ uvedl později Kohút policii.

Obžaloba však má jasno. „Nožem o délce 30 a délce čepele 17,5 centimetru způsobil 32 bodnořezných ran na různých částech těla, a to na levé straně krku, přední straně hrudníku, obou horních a dolních končetinách, v důsledku kterých poškozená zemřela. Příčinou smrti bylo zevní a vnitřní vykrvácení,“ stojí ve spisu.

Kohút připustil, že se nesnažil zraněné pomoci. „Viděl jsem ránu na jejím krku a věděl, že to je marné. Šel jsem si zakouřit, asi čtvrt hodiny jsem koukal na televizi. Pak jsem se vrátil, přikryl ji dvěma dekami a položil jí mince na oči. Věděl jsem, že je mrtvá, a jestli existuje záhrobí, že se to tak dává. Že je to pro Charóna, převozníka do podsvětí,“ řekl obžalovaný.

Nechtěl jsem chodit do práce, chtěl jsem před lidmi vypadat, že mi podnikání jde
obžalovaný Pavel Kohút

Soužití partnerů nebylo bezproblémové. Obžalovaný přiznal, že ho ovlivňoval alkohol a drogy. Dvojice společně kouřila marihuanu, navíc poškozená podle Kohúta brala tvrdé drogy. Přesto se prý milovali. „To, co se stalo, bylo osobní selhání,“ řekl soudu Kohút třesoucím se hlasem a se slzami v očích.

„Domnívám se, že to bylo tou marihuanou. Nikdy mi nevyvolávala agresivitu, naopak mě zklidnila. Ale požití té konkrétní marihuany asi způsobilo ten stav agresivity, halucinace,“ pokračoval Kohút.

V době, kdy policie obžalovaného zadržela, byl v podstatě na útěku, protože nenastoupil do vězení za neplacení výživného. Kohút je kromě vraždy obviněn i z pěti přepadení bank z let 2007 až 2014. K těmto případům přivedlo policii zkoumání vzorků DNA.

Chtěl vyloupit bezhotovostní pobočku

Peněžní ústavy podle kriminalistů přepadal vždy se stejnou zbraní v ruce. Byla to plynová pistole, nikdy prý ale nebyla nabitá. Přepadat banky začal kvůli neutěšené finanční situaci. Peníze si odnesl pouze jednou, zhruba 380 tisíc korun. V ostatních případech byl neúspěšný, mimo jiné i proto, že jednou chtěl vyloupit bezhotovostní pobočku.

Jedna pracovnice banky má od přepadení psychické problémy. „Omlouvám se všem, je mi to líto, že to tu slečnu takto zdravotně poznamenalo. Neměl jsem v úmyslu ji ohrozit,“ obrátil se obrazně na jednu z nepřítomných přepadených bankovních úřednic, která trpí posttraumatickým stresovým syndromem.

„Nedokázal jsem si přiznat, že se mi nedaří v podnikání. Nechtěl jsem chodit do práce, chtěl jsem před lidmi vypadat, že mi podnikání jde,“ uvedl muž během své výpovědi u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám