Hlavní obsah

Na miliónovou loupež najal Ukrajince, dostal 12,5 roku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Dvanáct a půl let musí podle pátečního verdiktu ostravského krajského soudu strávit za mřížemi recidivista Robert Arban z Havířova. Loni v březnu podle rozsudku zorganizoval bezmála miliónovou loupež v zastávarně, která se nachází nedaleko jeho bydliště. K provedení zločinu si najal dva Ukrajince, kteří pracovníka zastavárny zbili a spoutali.

Článek

Lupiči odnesli šperky za 810 tisíc korun a další věci. Ukrajinec Pavel Savickij za to v pátek dostal 5,5 let a byl vyhoštěn na dobu neurčitou, Druhý cizinec spravedlnosti dosud uniká - policie neví, kde se zdržuje.

Robert Arban byl přitom již v polovině 90. let odsouzen za loupežné přepadení. Dostal za to pět let a z trestu byl předčasně propuštěn v roce 1997 a dalšího zločinu se dopustil krátce před uplynutím sedmileté zkušební doby. Právě tím soudkyně odůvodnila velmi přísný trest.

"Bylo mu projeveno velké dobrodiní v tom, že byl podmínečně propuštěn z výkonu trestu a měl dokázat, že si to zaslouží. Ukázal ale, že je osobou do značné míry nepolepšitelnou," uvedla soudkyně při vyhlašování rozsudku.

Většinu lupu prohýřili

Loupež se v havířovské zastávárně, kterou si Arban vyhlédl, odehrála loni 17. března. Dva Ukrajinci vtrhli dovnitř, povalili prodavače, spoutali ho a nakonec mu natáhli na hlavu pytel. Z pokladny sebrali 26 tisíc v hotovosti a z regálů šperky za 810 tisíc a mobilní telefony za 89 tisíc. Arban na ně čekal v automobilu.

"Instruoval je, co mají dělat, a z povzdálí hlídal a zajišťoval úspěšnost celé akce. Nakonec pachatele odvezl do Prahy," řekla soudkyně. Policie po pachatelích pátrala celý rok, zatčeni byli začátkem letošního roku. Část uloupených věcí se podařilo zajistit, většinu ale pachatelé stačili prodat v dalších zastavárnách a peníze utratili.

Robert Arban se proti rozsudku okamžitě odvolal, protože ho považuje za přísný. Ukrajinec si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce, který považuje trest za přiměřený. 

Reklama

Výběr článků

Načítám