Hlavní obsah

Na letišti v Praze zadrželi cizince se dvěma kufry katy jedlé

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celníci zadrželi na pražském ruzyňském letišti 26letého cizince se 40 kilogramy rostliny katy jedlé, která se používá jako povzbuzující droga. Muž přicestoval z Tel Avivu, katu měl ve dvou kufrech.

Foto: Celní správa ČR

Cizinec vezl celkem 40 kilogramů katy jedlé

Článek

Muž přicestoval do Prahy koncem minulého týdne, informovala v úterý mluvčí celníků Šárka Miškovská. „Snažil se propašovat ve dvou cestovních kufrech 40 kilogramů čerstvé katy jedlé. Celníci objevili drogu při běžné kontrole zavazadel cestujících,” upřesnila mluvčí.

Kontrola zavazadel rentgenem podle ní nejdřív vykazovala velké množství organických látek, při důkladné prohlídce se potvrdilo, že v kufrech byly svazky čerstvého rostlinného materiálu Catha edulis.

Foto: Celní správa ČR

Zadržený cizinec přicestoval do Prahy z Tel Avivu

„Kata jedlá obsahuje alkaloidy kathion a kathin, které mají stimulační účinky obdobných vlastností jako u amfetaminu. Cizinec byl předán polici k zahájení trestního stíhání pro podezření z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami,” dodala Miškovská.

Kata patří mezi zboží, se kterým se celníci nesetkávají příliš často, ale pokud ano, většinou se jedná o zásilky poměrně velkého množství. Například letos v lednu zachytili v poštovní zásilce z Etiopie rovněž 40 kilo této rostliny. V říjnu 2016 cestovala přes Ruzyň zásilka, ve které bylo katy přes 90 kilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám