Hlavní obsah

Na hřbitově v Terezíně někdo poničil stovky náhrobků

Právo, Novinky, ČTK, pno, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEREZÍN
Aktualizováno

Na Národním hřbitově v Terezíně někdo minulý týden poničil 327 náhrobků. Ukradl z nich bronzové destičky se jmény. Hroby jsou u Malé pevnosti, v níž byla během druhé světové války věznice gestapa.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Poničené náhrobky na terezínském hřbitově

Článek

"Z žulových náhrobků odcizil 327 bronzových destiček se jmény zemřelých. Památníku Terezín vznikla krádeží škoda 981 000 korun," řekla Novinkám litoměřická policejní mluvčí Alena Romová.

Pachatelům hrozí až osm let vězení.

"Žádáme občany o pomoc k dopadení pachatele. Jakékoliv informace k této události volejte laskavě na linku 158," doplnila Romová.

:. Poničené náhrobky na terezínském hřbitověfoto: Právo/Karel Otcovský

Zástupce ředitele Památníku Terezín Jiří Janoušek řekl, že zloději nadělali škodu téměř milión korun. Tolik údajně bude stát výroba nových desek z pryskyřice, které bronzové desky nahradí. Dodal, že částka nutná na opravu hřbitova je velmi vysoká, netuší proto, jestli se ji letos podaří sehnat.

Na kamery nejsou peníze

Zcela určitě ale nebudou pomníky opraveny do 18. května, kdy se na hřbitově uskuteční tradiční Terezínská tryzna k uctění obětí nacistické perzekuce. Uhlídat rozsáhlý hřbitov, na kterém je přes 2300 pomníků, je podle Janouška velmi složité, protože je rozsáhlý.

Pravidelně sem zajíždí policejní hlídky. Památník uvažoval i o instalaci kamer nebo najmutí strážného, ale nikdy na to nenašel dostatek peněz. Hřbitov by podle Janouška bylo také třeba na noc osvětlit. Řešením proto má být postupné nahrazení bronzových desek materiálem z pryskyřice, který již zloděje lákat nebude.

Památník v Terezíně
Na Národní hřbitov byla po skončení druhé světové války uložena těla popravených z masových hrobů v terezínské Malé pevnosti, kde byla věznice gestapa. Také zde leží lidé, kteří ke konci války zemřeli v terezínském ghettu a litoměřickém koncentračním táboře. Jednalo se o největší zařízení svého druhu v protektorátu Čechy a Morava, během války jimi prošlo zhruba 200 000 lidí z celé Evropy. Jen zhruba třetina z nich se dočkala konce války. Část vězňů zemřela v Terezíně, další ve vyhlazovacích táborech. Památník v Terezíně vznikl v květnu 1947, tehdy se jmenoval Památník národního utrpení. První expozice byla otevřena v roce 1949.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám