Hlavní obsah

Na Hradecku se střetl vlak s automobilem, tři zranění

– Hradec Králové

Osobní automobil se v sobotu ráno srazil s vlakem na železničním přejezdu mezi Hradcem Králové a Předměřicemi nad Labem. Lidé jedoucí ve voze byli zraněni, z toho jeden těžce. Na trati, vlaku a autě vznikla dohromady škoda 670 000 korun. Více než tři hodiny byla na trati přerušena doprava. Informoval o tom Jan Kučera z Drážní inspekce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nehoda se na jednokolejné trati stala krátce před čtvrt na osm ráno. S osobním vozem se srazil spěšný vlak jedoucí na trati Hradec Králové - Trutnov. Příčiny vyšetřují odborníci. Podle Kučery nejsou na přejezdu závory, ale je tam výstražná světelná signalizace, která v době havárie fungovala.

Škoda na trati je půl miliónu korun, na lokomotivě 150 tisíc korun a na automobilu dvacet tisíc. Provoz na trati byl obnoven v 11:45.

Podobných neštěstí přibývá

Nehoda je letos další v řadě karambolů, které se staly na železničních přejezdech. Například jen ve čtvrtek a pátek se staly dvě podobné nehody: ve čtvrtek před půlnocí se na přejezdu v Olomouci střetl nákladní vlak s osobním autem, jedna ze žen jedoucích ve voze byla těžce zraněna, a v pátek narazil na přejezdu mezi Postřelmovem a Zábřehem na Moravě do vlaku třináctiletý hoch na mopedu.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal počátkem července sdělil, že v první polovině letošního roku zemřelo při nehodách na železničních přejezdech 32 lidí, což byl dvojnásobek v porovnání se stejným obdobím loňska. Oproti roku 2007 byl tento počet vyšší o 357 procent. Zvýšil se i počet samotných nehod a zranění. Do konce června se letos na přejezdech stalo 144 nehod, o dvě pětiny více než loni. Zranilo se při nich 56 lidí, o zhruba polovinu více než vloni.

Reklama

Výběr článků

Načítám